ČAK I HRVATSKI "INDEKS" OTPISAO VLAST U KIJEVU: Putina predstavljali kao Hitlera, sad tvrde da se Ukrajinci teško mire sa surovom realnošću

Novosti online

10. 12. 2023. u 08:40 >> 20:33

SUROVA realnost sa kojom se Ukrajinci još uvek teško mire je da će zapadna pomoć uskoro presahnuti, piše hrvatski "Indeks" koji je na početku ruske specijalne vojne operacije za vesti na tu temu koristio ilustraciju Vladimira Putina predstavljenog kao nemačkog nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

ЧАК И ХРВАТСКИ ИНДЕКС ОТПИСАО ВЛАСТ У КИЈЕВУ: Путина представљали као Хитлера, сад тврде да се Украјинци тешко мире са суровом реалношћу

Foto: EPA/JUSTIN LANE/Novosti ilustracija

- Nije da će (zapadna pomoć) potpuno stati, ali će se iz bujice pretvoriti u reku pa u potok. Da je Zelenski pravi političar sa višedecenijskim iskustvom, znao bi da obećanja političara obično nemaju nikakvu težinu. U slučaju Ukrajine, zapadni političari su previše lako davali obećanja, a neiskusni Zelenski je verovao - navodi se u tekstu.

Daleko najopasnija pretnja zamrzavanju pomoći Ukrajini dolazi iz Vašingtona, tvrdi autor.

- Ukrajina je postala žrtva sve jačih konfrontacija republikanaca i demokrata u Kongresu. Republikanci su pitanje nastavka pomoći Ukrajini povezali sa jačanjem mera protiv ilegalne imigracije, posebno preko granice sa Meksikom. Zahtevaju nastavak izgradnje zida i jačanje mera za proterivanje svih imigranta koji uspeju da uđu u SAD Demokrate se tome opiru jer se nadaju da će im imigranti iz Latinske Amerike koji su postali američki državljani, i njihovi potomci rođeni u SAD, biti velika izborna baza za njih. Svako zaoštravanje odnosa prema imigraciji potencijalno smanjuje tu osnovu - piše autor.

Kako ističe on, čak 59 odsto Amerikanaca smatra da je ilegalna imigracija najveći problem i to će biti jedna od glavnih tema republikanaca u predstojećoj izbornoj kampanji.

- Dobra vest za Ukrajinu je da je Bela kuća, suočena sa takvim stavom javnosti i nepopustljivošću republikanaca, najavila mogućnost pregovora u vezi sa nekim republikanskim zahtevima. Ne baš dobra vest je da će se ovi pregovori verovatno protezati i posle Nove godine. Loša vest za Ukrajinu je da čak i ako Bela kuća učini ustupke republikancima po pitanju imigracije, to neće automatski značiti da će se pomoć Ukrajini nastaviti kao pre. Republikanski lideri u Kongresu ističu da je Ukrajina dobila više od 111 milijardi dolara američke pomoći i da je nejasno kako je ona potrošena jer su rezultati veoma loši - navodi se u tekstu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je od početka napravio nekoliko grešaka koje bi sada mogle biti fatalne, podseća autor Mario Galić.

- Prvi je da je verovao obećanjima datim političarima da će pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno. Još veća greška je zanemarivanje zapadne javnosti.

BONUS VIDEO: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)