SVI DETALJI: Šta se dešavalo na Evropskom samitu u Briselu

VELEOBRT oko Ukrajine dogodio se danas na Evropskom samitu u Briselu. Iako je danima najavljivano da od odobravanja početka pregovora za članstvo s ovom zemljom neće biti ništa, što su bili i tonovi koji su preovladavali na početku današnjeg sastanka, iznenada je došlo do premene koja je obradovala Kijev.

СВИ ДЕТАЉИ: Шта се дешавало на Европском самиту у Бриселу

Foto AP

- Evropski savet je odlučio da otvori pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. Takođe je odobren status kandidata Gruziji, a EU će započeti pregovore sa BiH čim neophodni stepen saglasnosti sa kriterijumima za članstvo bude ostvaren i poziva Evropsku komisiju da u cilju te odluke najkasnije do marta podnese izveštaj – razrešio je porukom dilemu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poručivši da je to jasan signal nade za narode ovih zemalja i za ceo kontinent.

Foto: Goran Čvorović

Najviše se davanju statusa kandidata Ukrajini protivio mađarski premjer Viktor Orban koji je isticao da ukrajinske institucije nisu sposobne i spremne da ta zemlja u ovom trenutku započne pregovore. Neposredno pre početak Samita, Mađarskoj su, da bi je odobrovoljili, naprasno odblokirali 10 milijardi evra iz evropskih fondova.

Orbana je prošle sedmice u Jelisejskoj palati pokušao da nagovori i francuski predsednik Emanuel Makron, a ubeđivanje je nastavljeno i jutros, pre početka samita, za doručkom sa Orbanom, Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

RADOST U KIJEVU

Ukrajinske vlasti su pozdravile odluku Brisela. Šef diplomatije Dmitro Kuleba je istakao da se radi o istorijskom danu, dok je premijer Denis Šmigal naglasio da su na ovaj način nagrađene sprovedene reforme. Predsednik Zelenski je pre donošenja odluke video-vezom učesnicima samita poručio da nije vreme za oklevanje.

Orban na kraju nije popustio, već se suzdržao od glasanja, napustivši sasanak u trenutku kada se glasalo. 

- Ukrajina nije spremna – ostao je pri svom stavu Orban, istakavši da je to loša odluka oko koje Mađarska ne želi da deli odgovornost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)