ZA PRAZNIKE PUTUJU SVI KOJI MOGU: Italijani nadoknađuju vreme korone - rasprodati najskuplji aranžmani, broj luksuznih krstarenja - rekordan

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

16. 12. 2023. u 22:48

Ni kovid, ratovi, inflacija, visoke cene, ne zaustavljaju volju Italijana da krenu na put za predstojeće praznike, Božić i Novu godinu

ЗА ПРАЗНИКЕ ПУТУЈУ СВИ КОЈИ МОГУ: Италијани надокнађују време короне - распродати најскупљи аранжмани, број луксузних крстарења - рекордан

Foto: Profimedia

Ima 11 odsto više rezervacija u odnosu na 2022. godinu, šta znači da će mesto boravka zbog odlaska na put da napusti oko 17.4 miliona stanovnika Apeninskog poluostrva.

Posle zatišja u vreme kovida, broj fakturisanih putovanja udvostručen je u odnosu na prethodnu godinu i približava se periodu od pre pandemije. U Evropi Island i Norveška glavne mete, veće je interesovanje za 23 odsto, ali i za egzotične destinacije - Kanarska ostva, Maldivi, Zanzibar, Kenija, Dominikanska Republika, Tajland, Indonezija, Indija, Vijetnam, Argentina.

Ali se ponajviše kreće duž Apeninskog poluostrva, 99 posto Italijana ostaće na domaćem tlu za praznike. More i planina ostaju i dalje glavna meta, broj rezervacija veći je za čak 29 odsto, bilo da je reč o seoskom turizmu, gradovima umetnosti. Ko ostaje kod kuće za praznike razlozi su ponajviše ekonomske prirode ili problem sa zdravljem.

Za Božić na putovanje kreće oko 12 miliona, a za Novu godinu 5,4 miliona stanovnika Italije, oko 13 milijardi evra je do sada potrošeno za aranžmane, a prosek provedenh dana na putovanjima je oko osam, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu. Prosečna cena aranžmana na dalekim destinacijama je do 4.000 evra.

Kada je reč o velikim turama i krstarenjimaa za Božić i Novu godinu, oduvek je u Italiji bilo mnogo poklonika takvog turizma. Ovde je oboren istorijski rekord u poslednjih 30 godina - luksuznim brodovima u 2023. na takva putovanja je krenulo oko 13 miliona građana .

Rat je razlog velikog smanjenja polazaka prema Bliskom istoku, prema Egiptu 13 odsto manje, a prema Jordanu  čak 49 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove