RAT U UKRAJINI: Resursi iscrpljeni - Vašington sprema poslednji paket vojne pomoći Kijevu

Novosti online

18. 12. 2023. u 07:54 >> 00:48

RAT u Ukrajini - 663. dan. Rusija nema nikakvog interesa da ratuje sa NATO-om: ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni vojnog, Moskva je zainteresovana za razvoj odnosa sa zemljama Alijanse, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Ruska vojska uništila je prethodnog dana 33 ukrajinska drona, dva aviona Mig 29 i jedan Su-25.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ресурси исцрпљени - Вашингтон спрема последњи пакет војне помоћи Кијеву

Foto Tanjug/AP

Zelenski: Nove sankcije Brisela oslabiće ekonomsku osnovu Rusije za nastavak rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će nove sankcije koje je uvela Evropska unija "istinski oslabiti" ekonomsku osnovu za rat Rusije protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

Evropska unija je saopštila da je 12. set sankcija fokusiran na zabranu uvoza dijamanata ruskog porekla, kao i na dodatne zabrane na uvoz i izvoz i na mere koje će onemogućiti nedostatke dosadašnjih sankcija.

- Sve ovo će istinski pomoći u slabljenju ekonomske osnove rata. Nastavićemo da sarađujemo sa našim partnerima kako bismo obezbedili da sankcije koje je uvela Evropa budu funkcionalne na globalnom nivou - rekao je Zelenski.

(Reuters)

 

Novi paket vojne pomoći Kijevu


SAD će krajem decembra objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će biti poslednji jer su resursi iscrpljeni, rekao je na brifingu koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

- Još uvek planiramo jedan paket pomoći za Ukrajinu za kraj ovog meseca - rekao je on.

Prema rečima američkog zvaničnika, bez odluke Kongresa o izdvajanju dodatnih sredstava, SAD više neće imati raspoloživih resursa za podršku režimu u Kijevu.

- Iskoristili smo preostala raspoloživa sredstva da dopunimo naše zalihe, da zamenimo ono što šaljemo Ukrajini - dodao je Kirbi.

 

Ukrajina - pijun u rukama Zapada

Ukrajina je samo pijun u rukama Zapada, o čemu svedoče veze između šefa Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirila Budanova i američkih snaga za specijalne operacije.

- Budanov, po mom mišljenju, to uopšte nije krio, otvoreno je priznao da je radio sa rukovodstvom američkih snaga za specijalne operacije - rekao je ruski ministar Sergej Lavrov.

 

Humenjuk: Kijev drži svoje pozicije na levoj obali Dnjepra

Ukrajinske trupe nastavljaju da drže svoje pozicije na levoj obali Dnjepra Hersonske oblasti, izjavila je portparolka Zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih odbrambenih snaga Natalija Humenjuk, prenosi Ukrinform.

Ukrajina istražuje sumnjive uređaje povezane sa Zalužnjim

Ukrajinska bezbednosna služba pokrenula je istragu vezanu za uređaje za prikupljanje informacijama pronađene u kancelarijama koje je u budućnosti trebalo da koristi Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinske vojske.

Istraga je pokrenuta po članu krivičnog zakona Ukrajine o "protivpravnom sticanju, prodaji ili korišćenju posebnih tehničkih sredstava za prikupljanje informacija", saopštila je bezbednosna služba na platformi Telegram.

- Naglašavamo da uređaj nije pronađen u kancelariji Zalužnjeg, već u jednoj od prostorija koje bi u budućnosti mogao koristiti za rad - dodato je u sapštenju bezbednosne službe, gde je naglašeno da taj uređaj nije bio u operativnom stanju.

Zalužnji i predsednik Ukrajine su u konfrontaciji u vezi sa ratom sa Rusijom, jer general tvrdi da sukob ulazi u fazu koja bi dozvolila Moskvi da obnovi svoje vojne snage, s čim se Zelenski ne slaže.

Ukrajinske snage: Oboren "iskander" i 20 dronova

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija tokom noći pokerenula nove vazdušne napade balističkom raketom "iskander" i dronovima.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski PVO sistemi uništili rusku raketu, kao i 20 dronova.

"Raketa 'iskander'nije dostigla svoj cilj", navele su ukrajinske snage na Telegramu.

Odbijeno sedam napada 

Ruske trupe odbile su sedam napada ukrajinskih Oružanih snaga na kupjanskom pravcu, Kijev je izgubio više od 50 vojnika, borbeno vozilo pešadije i dva samohodna artiljerijska oruđa, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, napadi su odbijeni, neprijatelj se povukao u zapadnom i jugozapadnom pravcu.

Ukupni gubici ukrajinskih trupa iznosili su više od 50 vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, dva samohodna artiljerijska oruđa 2S1 „gvozdika“, dva borbena oklopna vozila i haubica D-30, dodao je Zibinski.

Uništena artiljerijska vozila u Andrejevki

Ruski padobranci grupe snaga „Jug“ su uz pomoć dronova „lancet“ uništili dva kamuflirana samohodna artiljerijska vozila i tenk Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Andrejevke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na DNR ispaljeno skoro 130 jedinica municije

Oružane snage Ukrajine su u protekla 24 časa na DNR ispalili skoro 130 jedinica municije. U napadima je oštećeno pet kuća i jedan infrastrukturni objekat, a ranjena je jedna osoba.

Rusi bombardovali uporište oružanih snaga Ukrajine

Ruska avijacija bombardovala je avionima Su-34 uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Piloti su koristili visokoeksplozivne avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Ova municija omogućava da se nanose precizni udari bez ulaska u domet protivvazdušne odbrane neprijatelja.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)