VELIKO "NE" PAPA FRANJI Ukrajinska grkokatolička crkva: "Odluka o blagoslovu istopolnih brakova ne važi za nas"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 12. 2023. u 21:03

POGLAVAR ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da se dokument koji je ove nedelje podržao papa Franja, a kojim se dozvoljava da katolički sveštenici blagosiljaju istopolne zajednice, ne odonosi na njegovu crkvu i učenje.

ВЕЛИКО НЕ ПАПА ФРАЊИ Украјинска гркокатоличка црква: Одлука о благослову истополних бракова не важи за нас

Foto: Profimedia

Prema rečima Ševčuka, vatikanski dokument "tumači pastoralan smisao blagoslova u latinskoj crkvi", ali se, kako dalje tvrdi, u njemu ne pominju pitanja koja se odnose na istočnu ili grko-katoličku crkvu, prenosi Rojters.

- Dakle, ova deklaracija odnosi se isključivo na latinsku crkvu i nema pravnu snagu za vernike ukrajinske i grko-katoličke crkve -  rekao je Ševčuk.

On je naglasio da se blagoslov ne može odvojiti od crkvenog učenja.

- I ni na koji način ne može biti u suprotnosti sa učenjem katoličke crkve o porodici kao vernom, neraskidivom, i plodnom jedinstvu ljubavi između muškarca i žene - dodao je poglavar ukrajinske grkokatoličke crkve.

Ta crkva istočnog obreda bogosluženje vrši po sličnim obredima pravoslavnoj veri, ali je u zajednici sa Rimom od sporazuma iz 16. veka. 

U dokumentu vatikanske doktrinarne kancelarije navodi se da rimokatolički sveštenici mogu da daju blagoslove istopolnim parovima sve dok se oni ne sprovode u okviru redovnih crkvenih obreda ili liturgije. 

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove