GAZA JE POSTALA RUŠEVINA Saradž: Kulturna bogatsva grada su potpuno uništena

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 12. 2023. u 17:17

GRAD Gaza, nekada dragulj koji su mnogi dolazili da posete, uključujući i nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona postao je ruševina, naveo je danas gradonačelnik tog grada Jaija Saradž u autorskom tekstu za Njujork tajms, dodajući da su u izraelskim napadima uništena kulturna bogatstva grada.

ГАЗА ЈЕ ПОСТАЛА РУШЕВИНА Сараџ: Културна богатсва града су потпуно уништена

Foto Tanjug/AP

Izraelska invazija izazvala je smrt više od 20.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, i uništila ili oštetila oko polovine zgrada na toj teritoriji, napisao je Saradž, nekadašnji rektor tamošnjeg Univerzitetskog koledža primenjenih nauka.

- Nemilosrdno uništavanje Gaze, njenih ikonskih simbola, njene prelepe obale, njenih biblioteka i arhiva i, kakvog god ekonomskog prosperiteta je imala, slomilo mi je srce - napisao je Saradž.

U izraelskim napadima, prema rečima gradonačelnika grada Gaze, uništena je glavna gradska javna biblioteka, zoološki vrt, zgrada opštine i njena arhiva i  Velika Omarijeva džamija iz sedmog veka, ali i ulice, trgovi, džamije, crkve i parkovi.

Saradž je istakao da je izraelska blokada Gaze započela još pre više od 16 godina.

- Neimenovani izraelski odbrambeni zvaničnik obećao je da će Gazu pretvoriti u grad šatora i Izrael je nasilno raselio svoje stanovnike. Bar jednom, Izrael drži obećanje koje su njegovi zvaničnici dali Palestincima - napisao je Saradž i pozvao sve zajednice na svetu da izvrše pritisak na svoje lidere kako bi zaustavili, kako kaže, "bezumno uništenje" Gaze.

- Zašto se Palestinci ne mogu tretirati jednako, kao Izraelci i svi drugi narodi u svetu? Zašto ne možemo da živimo u miru i da imamo otvorene granice i slobodnu trgovinu? Palestinci zaslužuju da budu slobodni i da imaju samoopredeljenje - rekao je Saradž koji je u vreme izraelskog napada u oktobru bio u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, najmanje 14 članova opštinskog osoblja je poginulo, dok su skoro svi u odboru izgubili dom ili rođake.

Gradonačelnik Gaze je i sam pretrpeo gubitak voljene osobe, kada je u udaru na njegovu kuću 22. oktobra stradao njegov sin fotoreporteer i filmski stvarala, Rošdi.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom