ODLAZAK "OCA" EVRA: Preminuo nemački političar Volfgang Šojble

I.S.

27. 12. 2023. u 15:37

POLITIČAR koji je važio za "oca" evra i koji je pola veka imao ključnu ulogu u oblikovanju nemačke politike, Volfgang Šojble, preminuo je, danas, u 82. godini. Pozornicu je, piše Dojče vele, napustila politička institucija. Član Hrišćansko-demokratske unije (CDU), bio je neprekidno poslanik u Bundestagu od 1972. do smrti. Za oko 150 godina nacionalne parlamentarne istorije Nemačke to niko pre njega nije postigao.

ОДЛАЗАК ОЦА ЕВРА: Преминуо немачки политичар Волфганг Шојбле

Foto: Arhiva Novosti

Za Šojblea je život bez politike bio nezamisliv. "Ja sam poslanik iz strasti", više puta je priznao. Oblikovale su ga dve prekretnice: pokušaj ubistva 1990. koji ga je vezao za invalidska kolica. Deset godina kasnije, drugi udarac sudbine: morao je da se odrekne partijskog vođstva CDU, time i šanse da jednog dana postane kancelar.

Sin lokalnog političara CDU iz Frajburga, studirao je ekonomiju i postao advokat sa doktoratom. Helmut Kol, novoizabrani kancelar, pozvao ga je 1984. u tadašnje sedište vlade u Bonu i postavio za šefa kancelarskog kabineta. Od tada, Šojblea niko više nije mogao da ga mimoiđe. Godine 1989. imenovan je za ministra unutrašnjih poslova, a posle pada Berlinskog zida, igra ključnu ulogu u pregovorima o ujedinjenju dve Nemačke. U oktobru 2017. dolazi na funkciju predsednika nemačkog Bundestaga, dakle, postaje drugi čovek u državi.

Postoji jedna rečenica koja bi, piše Dojče vele, mogla da bude lajtmotiv njegovog života: "Imamo slobodu da svet u kojem živimo učinimo boljim, da postignemo velike stvari." Iza Šojblea, ostali su supruga i četvoro dece.

Dačić izrazio saučešće

PRVI potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, uputio je saučešće Analeni Berbok, nemačkoj šefici diplomatije, povodom smrti Volfganga Šojblea. "Ostaće u sećanju kao istaknuti državnik i vrsni političar, koji je tokom svoje dugogodišnje karijere pružao izuzetan doprinos na svim svojim funkcijama", napisao je Dačić. "Evropa je njegovim odlaskom ostala bez značajne političke ličnosti, koja je svojom mudrošću i veštinom doprinela prevazilaženju složenih kriza koje su potresale naš kontinent. Svojom hrabrošću i posvećenošću državničkim dužnostima, čak i posle atentata koji je preživeo, bio je veliki primer svim evropskim političarima i državnicima", ocenjuje Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)