RAT U UKRAJINI: Uništen nemački radar za IRIS-T; Udari po Ukrajini; Raste krvavi bilans raketiranja Belgoroda kasetnim projektilima (VIDEO)

Novosti online

30. 12. 2023. u 08:11 >> 01:29

RAT u Ukrajini ušao je u 675. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Уништен немачки радар за ИРИС-Т; Удари по Украјини; Расте крвави биланс ракетирања Белгорода касетним пројектилима (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

EPSKI UDARAC: Tenk Oružanih snaga Ukrajine razleteo se u komadiće udarom „Hrabrih“ kod Kremnje

Vojnici grupe "Centar" uništavaju neprijateljska oklopna vozila, podržavajući ofanzivu na Kremennoj.

Izviđači Centralnog vojnog okruga otkrili su u šumi tenk Oružanih snaga Ukrajine i preciznim ga udarcem uništili.

 

Kijev na meti dronova

Ukrajinski protivvazdušni sistemi u regionu oko Kijeva aktivirani su večeras kako bi odbili ruske napade dronovima, saopštila je vojna administracija kijevskog regiona na Telegramu.

 

Raste crni bilans raketiranja Belgoroda

Ukrajinska vojska granatirala je centar Belgoroda a u tom napadu je, prema najnovijim informacijama koje je izneo gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov, 21 osoba poginula, od toga troje dece. Ranjeno je 110 ljudi, od toga 17 dece.

Foto Tanjug/AP

Trideset osoba se nalazi u teškom stanju, dodao je Gladkov.

Prema njegovim rečima, oštećeno je 30 stambenih zgrada, 344 stana, tri privatne kuće, kao i škola, vrtić.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je Kijev izvršio neselektivni raketni napad na grad.

 

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

U deset oblasti Ukrajine na snazi vazdušna opasnost. Ukrajinski mediji su javili da je u Dnjepropetrovskoj i Odeskoj odlasti na snazi vazdušna opasnost i da je u Odesi odjeknula eksplozija.

Eksplozije se čuju i u Harkovskoj oblasti.

 

 

Bombardovan Harkov

Najmanje osam osoba povređeno je danas u ruskom napadu na grad Harkov u Ukrajini, rekao je načelnik regiona Oleg Sinjegubov.

On je naveo da je Rusija gađala stambene zgrade i druge civilne lokacije i da je pričinjena velika šteta, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

Najmanje pet eksplozija dogodilo se u Harkovu tokom ruskog vazdušnog napada, napisao je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na Telegramu, prenela je Ukrajinska pravda.

Terehov je naveo da je izbio požar na stambenoj zgradi u centru Harkova i da se prikupljaju informacije o povređenima.

 

Uništen nemački radar za IRIS-T (VIDEO)

Dok Oružane snage Ukrajine nastavljaju da sprovode pomorsko iskrcavanje na levoj obali regiona, na desnoj obali Dnjepra, nemački multifunkcionalni radar TRML-4D je pogođen vatrom, koji je pomogao prikrivanje prebacivanja pojačanja Oružanih snaga Ukrajine. grupe na mostobran koji su zauzeli.

„Kontraofanziva“ VSU na Zaporoškom frontu: Kratka analiza krvavog neuspeha VSU (MAPA)

Na ruskom telegram kanalu RVvoenkor pojavila se analiza dosadašnje ukrajinske kontraofanzive u Zaporožju.

-Od komande ruskih trupa na pravcu Zaporožja stigla je analiza situacije na osnovu rezultata takozvane „protivofanzive“ VSU.

Dakle, tokom protekle godine, VSU nije odustajao od pokušaja da napadne odbrambene položaje ruskih trupa u rejonima naselja Rabotino, Novoprokopovka, Verbovoje i Kopani, koristeći taktiku „vatrenih udara“ kroz talasasto napredovanje, uz aktivnu vatrenu podršku tenkova i artiljerije.


Nalazeći se u aktivnoj odbrani i zauzimajući povoljnije položaje na svim delovima linije borbenog dodira, ruske trupe su, uz vatrenu podršku artiljerije i avijacije, svakodnevno odbijale napade VSU, uništavajući više od 21.000 vojnika, 300 tenkova i više od 800 oklopnnjaka - borbena vozila i borbena vozila pešadije.

Sada se može sa sigurnošću reći: „kontraofanziva“ je ugušena, VSU je pretrpeo kolosalne gubitke i na kraju ništa nije postigao. U ovom trenutku, kroz herojske akcije ruskih trupa, metar po metar, položaji izgubljeni tokom manevarske odbrane vraćaju se pod rusku kontrolu. Na periferiji nekada postojećeg naselja već se vode borbe - Rabotino.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

VSU se povlači i priprema novu liniju odbrane mnogo severnije od ruskih položaja. Trpeći gubitke i zastoje na liniji borbenog dodira, VSU je ogorčen i nastavlja nepromišljene i zločinačke napade na civilnu infrastrukturu naseljenih mesta u regionu, aktivno koristeći MLRS zapadnog tipa, topovsku artiljeriju i razne vrste bespilotnih letelica.

Ruske jedinice nastavljaju koordinisan borbeni rad“, rekao je guverner Balicki.

Zelenski: U ruskom napadu stradalo 39 ljudi

Broj poginulih u najvećem ruskom vazušnom napadu na Ukrajinu danas je porastao na 39, a povređeno je 159 osoba, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

-Radovi na otklanjanju posledica jučerašnjih napada su još uvek u toku. Skoro 120 gradova, sela, više stotina civilnih objekata je oštećeno, napisao je Zelenski na platformi Telegram.

Ukrajinski predsednik dodao je da su prilikom napada ruske snage koristile različite vrste balističkih i krstarećih raketa, kao i bespilotne letelice proizvedene u Iranu, javlja Rojters.

FOTO: Tanjug/AP

Protivvazdušna odbrana Ukrajine saopštila je da je oboreno 87 ruskih raketa i preko 30 dronova.

U Kijevu je poginulo najmanje 16 osoba, što je najveći broj nastradalih u jednom danu u tom gradu za 22 meseca rata, rekao je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko navodeći da se nastavlja potraga za ljudima u ruševinama.

Akcije spasavanja su u toku i u drugim gradovima i selima u centru, na jugu i zapadu zemlje.

Kijev je proglasio 1. januar danom žalosti zbog poginulih tokom ruskih napada u petak, navodi Rojters.

 

Zaharova: Iza napada na Belgorod stoje Britanci

Rusija je tražila sednicu Saveta bezbednosti UN zbog ukrajinskog terorističkog napada na Belgorod, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto Tanjug/AP

 

Krvavi bilans raketiranja Belgoroda (VIDEO)

Ukrajinska vojska granatirala je centar Belgoroda a u tom napadu je, prema najnovijim informacijama Ministarstva za vanredne situacije, 14 osoba poginulo, od toga dvoje dece, dok je 108 ranjeno, uključujući 15 dece.

Ombudsman za prava dece marija Lavova-Belova saopštila je da se četvoro dece nalazi na reanimaciji u teškom stanju i da je ukupno ranjeno 17 maloletnih lica.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Kijev izvršio neselektivni raketni napad na grad.

Putin informisan o napadu

Predsednik Rusije Vladimir Putin informisan je o ukrajinskom napadu na Belgorod, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Po Putinovom nalogu u Belgorod je upućena brigada Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom, kao i grupa Ministarstva za vanredne situacije kako bi pružili pomoć žrtvama napada.

 

VSU granatirao Donjeck

Ukrajinska vojska je za 15 minuta tri puta gađala Donjeck, ispalivši 13 granata kalibra koji koriste snage NATO.

 

Foto Tanjug/AP

 

 

Nove informacije o stanju u Belgorodu

Prema najnovijom informacijama, u ukrajinskom napadu na Belgorod poginulo je šest osoba, uključujući dvoje dece, dok je 24 ranjeno.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska vojska je za protekla 24 časa granatirala položaje tri ukrajinske brigade na zaporoškom pravcu, a tom prilikom stradalo je 20 ukrajinskih vojnika. Reč je o 33, 65. i 117. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske koje su stacionirane kod mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti.

- Proteklog dana ukrajinska vojska izgubila je oko 150 ljudi na krasnolimanskom i kupjasnkom pravcu. Odbijeno je šest napada Kijeva na kupjanskom pravcu i jedan na krasnolimanskom.
- Na donjeckom pravcu ukrajinska vojska odbila je dva napada Ukrajinaca i tom prilikom likvidirala do 350 ukrajinskih vojnika. Pored toga, granatirani su položaji Kijeva kod mesta Razdolovka, Perejezdno, Andrejevka, Kurdjumovka, Kleščejevka i Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.
- Operativno taktička avijacija ruske vojske je proteklog dana uništila ukrajinski raketni sistem „oljha“ kod mesta Lipci u Harkovskoj oblasti.
- Ruske raketne snage pogodile su ukrajinska skladišta gde se čuvala municija i naoružanje na aerodromu Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti. Takođe su mete bile i ukrajinska vojska i vojna tehnika u ukupno 118 ukrajinskih regiona.

Ukrajinska vojska granatirala centar Belgoroda: Poginulo dvoje dece

Ukrajinska vojska je granatirala centar Belgoroda, prema preliminarnim informacijama poginulo je dvoje dece, a ima i ranjenih, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinska vojska granatirala Brjansku oblast: Poginulo dete

Ukrajinska vojska granatirala je Brjansku oblast Rusije i tom prilikom poginulo je jedno dete, saopštio je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

Kako je rekao, granatirana su sela Kister i Boroščevo. Dodao je i da vlasti regiona trenutno pružaju svu neophodnu pomoć porodici poginulog deteta.

Ukrajinska vojska granatirala Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je za 24 časa granatirala svih sedam pograničnih rejona Belgorodske oblasti i centralni deo oblasti više od 90 puta iz raznih tipova naoružanja, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Iz Moskve poručuju - dokazali smo efikasnost specijalne operacije

Reakcija predstavnika američke administracije na napade ruskih vazdušno-kosmičkih snaga na ukrajinske vojne objekte govori o efikasnosti specijalne vojne operacije koju Moskva sprovodi na teritoriji Ukrajine, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden rekao da Rusija „preti pojedinim zemljama NATO tako što povećava rizik umešanosti SAD u ukrajinski konflikt“.

Završena priprema jurišnih jedinica ruskih desanta

Priprema novih jurišnih jedinica ruskih vazdušno-desantnih jedinica na zaporoškom pravcu je završena, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oni će nakon obuke biti zaduženi da rešavaju najkomplikovanije i najopasnije zadatke na liniji fronta, dodaje se.

"Uragan" na delu

Ruski višecevni raketni sistem Uragan pogodio je ukrajinsku poziciju pet kilometara od linije fronta u regionu Donjecka.

Ruska artiljerija uništila vatrene položaje Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Ruska artiljerija predvođena sistemima „Tornado“ vojne grupacije „Zapad“ uništila je vatrene položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska avijacija izvela napade na položaje ukrajinske vojske u pravcu Donjecka

Ruska jurišna avijacija predvođena lovcima Su-25 izvela je napade na položaje ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, napade na položaje ukrajinske vojske izvođeni su raketama S-8 sa visine od 25 metara.

Ministarstvo: Ruska PVO uništila 32 ukrajinska drona

Sistemi ruske protivvazdušne odbrane (PVO) uništili su 32 ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske, Orlovske, Kurske i Moskovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Protekle noći je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije", objavljeno je na Telegram kanalu ruskog Ministarstva odbrane.

Brjanska, Kurska i Orlovska oblast nalaze se na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom.

Ministri odbrane Ukrajine i SAD razgovarali o napadima Rusije

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovim o vazdušno-raketnim napadima Ruske Federacije, kao i o najnovijem napadu velikih razmera ruskih snaga na Ukrajinu.

Istovremeno, Ostin je potvrdio da će SAD i međunarodna koalicija "ostati nepokolebljivi" u podršci narodu Ukrajine, prenosi Ukrinform.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu