DRŽAVNI DUG NEBU POD OBLAKE: Prvi put u istoriji, američki državni dug, premašio je 34 biliona dolara

I.S.

03. 01. 2024. u 15:57

PRVI put u istoriji, američki državni dug, premašio je 34 biliona dolara! Ministarstvo finansija SAD precizira da "ukupni neizmireni javni dug" SAD iznosi 34,001 bilion. Maja Mekginis, predsednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet, nazvala je ovu brojku "zaista depresivnom".

ДРЖАВНИ ДУГ НЕБУ ПОД ОБЛАКЕ: Први пут у историји, амерички државни дуг, премашио је 34 билиона долара

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Mekginisova je istakla da "Amerika jednostavno ne može da prestane sa zaduživanjem, iako je nivo duga opasan kako po privredu, tako i nacionalnu bezbednost". Rast državnog duga u SAD izaziva sve veću zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cene servisiranja duga. Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno na otplatu kamata! Kako navodi fondacija, Amerika će u narednoj deceniji, potrošiti više novca na otplatu kamata, nego na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje zajedno.

U međuvremenu, politička situacija dodatno se komplikuje u predizbornoj godini, u kojoj je ekonomija glavna tema. Optužbe predsednika SAD, Džozefa Bajdena na račun njegovog prethodnika, Donalda Trampa, dolivaju ulje na vatru. Mediji u ovoj zemlji najavljuju da će aktuelni šef Bele kuće treću godišnjicu napada na Kapitol, 6. januara, obeležiti političkim govorom u Veli Fordžu, blizu istorijskog mesta Američke revolucije. On će, najavljuje se, podsetiti da njegov najveći republikanski rival Donald Tramp predstavlja egzistencijalnu pretnju demokratiji.

Ovo je danas saopštila menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez, dodavši da će, u ponedeljak, 8. januara, posle govora u blizini ratnog logora u Pensilvaniji, Bajden u okviru predizborne kampanje, posetiti crkvu u Čarlstonu, u Južnoj Karolini. Tu je beli rasista, 2015. godine, ubio devet parohijana te istorijske crne crkve. Bajden će se fokusirati na ono što je kampanja opisala kao "uspon pretnje političkim nasiljem".

Zajedno, te dve posete, predstavljaće, u okviru ovog izbornog ciklusa,Bajdenov najdirektniju javni napad na Trampa i Republikansku partiju, pošto je veći deo minule godine proveo u reklamiranju svog zakonodavstva i ekonomije.

Prema novim anketama, Tramp ima marginalnu prednost od dva procentna poena u odnosu na Bajdena, vodećeg kandidata Demokratske partije, dok na nominalnim izborima u okviru svoje, Republikanske partije, ima veliku prednost u odnosu na druge kandidate. I.S.

TRAMPU VETAR U LEĐA

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp, dobiće vetar u leđa federalnim optužbama sa kojima se suočava. Njega sud tereti za pokušaje da u svoju korist, preokrene rezultate izbora 2020. godine, zbog čega je povučen sa glasačkih listica u Koloradu i Mejnu. Njegovi advokati, međutim, osporavaju takve navode, tvrdeći da su primedbe njihovog branjenika, koje je uputio pristalicama tog dana 2021. godine bili zaštićeni njegovim pravom na slobodu govora. Sagvovornici nemačkog medija Dojče vele ističu da "to jača njegovu priču da je autsajder koji se bori za malog čoveka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)