KIMOV NOVI POTEZ IZNENADIO SVET: Severnokorejski lider uradio nešto što niko nije očekivao

Tanjug

06. 01. 2024. u 13:20

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un uputio je saučešće japanskom premijeru Fumiju Kišidi i porodicama žrtava zemljotresa u Japanu, što je redak potez između država bez diplomatskih veza, prenosi Kjodo.

КИМОВ НОВИ ПОТЕЗ ИЗНЕНАДИО СВЕТ: Севернокорејски лидер урадио нешто што нико није очекивао

Foto Tanjug

Kim je u svojoj poruci u petak izrazio duboko saosećanje i saučešće premijeru Kišidi i, preko njega, ožalošćenim porodicama i žrtvama, povodom tužne vesti da su zemljotresi u Japanu izazvali gubitak života i veliku materijalnu štetu, prenosi severnokorejska agencija KCNA.

On je u poruci naveo da se nada da će stanovništvo pogođenih područja uspeti da sanira posledice zemljotresa što je moguće pre i vrati se normalnom životu. To je bila prva Kimova poruka japanskom premijeru Kišidi, čiji pokušaji da realizuje sastanak sa severnokorejskim liderom, do sada nisu urodili plodom, navodi Kjodo.

Sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši, saopštio je na konferenciji za novinare da bi Tokio želeo da izrazi zahvalnost Kimu na poruci. Hajaši je rekao da severnokorejski lideri nisu slali izjave saučešća japanskim premijerima poslednjih godina, ni zbog zemljotresa i cunamija u martu 2011. koji su razorili severoistočni Japan.

Na pitanje da li će Japan odgovoriti Kimu, Hajaši je rekao da vlada još nije odgovorila na izjave saučešća liderima drugih zemalja, jer je koncentrisana na operacije spasavanja i pomoći. Formalni odnosi između Tokija i Pjongjanga i dalje su neaktivni, iako se Kišida u maju prošle godine obavezao da će uspostaviti bilateralne pregovore na visokom nivou koji bi utrli put za sastanak sa Kimom, ne iznoseći više detalja o ovim planovima.

Nakon zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine u Japanu, tadašnji lider Severne Koreje Kim Džong-il poslao je 500.000 dolara korejskim stanovicima Japana naklonjenih Pjongjangu koji su bili pogođeni katastrofom, a tadašnji predsednik Prezidijuma severnokorejske skupštine Kim Jong-nam poslao im je izjave saučešća.

Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,6 stepeni koji je pogodio Japan 1. januara povećao se na 126, a broj nestalih na više od 200 osoba. Oko 33.000 osoba je evakuisano zbog zemljotresa, a obim štete još nije poznat zbog oštećenih puteva i prekida komunikacija u pogođenom području prefekture Išikava.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)