DESNIČARI U NEMAČKOJ POZIVAJU NA GENERALNI ŠTRAJK: AfD podstiče na protest kakav Ustav ne dozvoljava

I. Stanojević

12. 01. 2024. u 17:59

ULjE na vatru petodnevnog protesta poljoprivrednika u Nemačkoj - kome su se pridružile i druge branše, tako da je cela zemlja u blokadi - sada dolivaju desničari pozivanjem na generalni štrajk. Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Tiringiji, gde, pored Saksonije i Brandenburga, ima ubedljivu većinu biračkog tela, apeluje na ogorčene radnike da stupe u opšti štrajk koji, inače, po zakonu nije dozvoljen, sem kada je ugrožen ustavni poredak.

ДЕСНИЧАРИ У НЕМАЧКОЈ ПОЗИВАЈУ НА ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК: АфД подстиче на протест какав Устав не дозвољава

Foto: AP/ilustracija

Generalni štrajk podrazumeva da radnici u čitavom regionu prestanu s radom u svim privrednim granama. Ovakvom političkom protestu priključuje se veliki deo stanovništva, što dovodi do zastoja trgovine, transporta, snabdevanja.

- Generalni štrajkovi zarad političkih ciljeva, isključeni su po nemačkom ustavu - kaže Ernesto Klengel sa Instituta za radno i socijalno pravo "Hugo Sinchajmer". - Sudska praksa jasno kaže da štrajkovi nisu mogući za političke ciljeve. Zato, protivpravni generalni štrajk može da dovede i do zahteva za naknadu štete. Za razliku od protesta zarad kolektivnih ugovora, kad su štrajkači pravno zaštićeni, u generalnom štrajku takve zaštite nema, kao ni u jednom protestu koji se organizuje tokom radnog vremena.

Politički protesti su u Nemačkoj dozvoljeni, navodi portal MDR, radio-difuznog informativnog medija za centralnu Nemačku, ali njih od generalnog štrajka razlikuje činjenica da nema velikog broja ljudi koji prekida rad i time parališe privrednu celog regiona. U međuvremenu, sve je više radnika koji se pridružuju farmerima u višednevnom protestu protiv ekonomskih mera vlade kancelara Olafa Šolca, ukidanjem subvencija, kojim vlasti pokušavaju da zapuše rupu u budžetu nastalu, pre svega, enormnim finansiranjem rata u Ukrajini.

Kako je u Evropi

U EVROPI, politički štrajkovi nisu zakonski dozvoljeni ni u Danskoj, niti u Velikoj Britaniji. U Austriji su dozvoljeni, a u Švedskoj nisu eksplicitno zabranjeni, ali ne smeju da krše nijednu zakonsku zabranu. U svim ostalim državama EU sudovi ih dozvoljavaju, ili tolerišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)