FRANCUSKA SKUPO PLATILA GREŠKU: Uništeno i ponovo iskovano 27 miliona kovanica

I.S.

12. 01. 2024. u 17:37

PARIZ je papreno platio grešku na novčićima od 10, 20 i 50 centi, koje je morao da uništi i ponovo iskuje! Radi se o čak 27 miliona kovanica, za koje je u EU utvrđeno "da način na koji su prikazane zvezde na zastavi EU nisu u skladu sa standardima Evropske komisije".

ФРАНЦУСКА СКУПО ПЛАТИЛА ГРЕШКУ: Уништено и поново исковано 27 милиона кованица

Foto Shutterstock

Kovnica novca "Mone de Paris" proizvela je sporne novčiće u novembru, ali se oglušila o jedno briselsko pravilo. Iako, naime, po evropskim zakonima, članice EU zemlje mogu da menjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Evropske komisije.

Kako prenosi portal Politiko, Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je poslala zvaničan zahtev za odobrenje zahteva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke EU. Potom je Evropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU.

Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunkaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo predlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Evropske unije 21. decembra.

Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven pre proleća, saopšteno je iz francuskog Ministarstva ekonomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024