KONKURENCIJA LEVIMA ALI I DESNIČARIMA: Nova partija u Nemačkoj "Sara Vagenkneht- Za razum i pravdu"du"

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

14. 01. 2024. u 13:14

USRED prave političke krize na domaćem terenu, zbog masovnog štrajka poljoprivrednika, špeditera i mašinovođa, Nemačka je dobila novu stranku - Savez Sara Vagenkneht - Za razum i pravdu.

КОНКУРЕНЦИЈА ЛЕВИМА АЛИ И ДЕСНИЧАРИМА: Нова партија у Немачкој Сара Вагенкнехт- За разум и правдуду

Foto: Profimedia

Najavljivala se ova prinova na nacionalnom parketu već mesecima, ali je tajming uzburkao i najuspavanije duhove. Proputinska orijentacija koju ova partija, kako je bije glas, ima, sada se direktno opozicionira "semafor koaliciji" kancelara Olafa Šolca, čiji je rejting mesecima u gotovo slobodnom padu. Partija bivše levičarke, koja je za sobom povela gotov čitav poslanički klub Levice u Bundestagu, startuje sa početnim kapitalom od 1,4 miliona evra.

Sara Vagenkneht, lepši pol političko-bračnog dvojca, čiji je drugi "tas" jedan od najpopularnijih nemačkih političara Oskar Lafonten, najavila je da želi da okupi sve nezadovoljne. - Mi, koji smo dole, protiv onih gore - poručila je na nedavnoj konferenciji za medije, dok su na ulicama hučali traktori i kamioni demonstranata.

Vagenknehtova smatra da je aktuelna vlada najgora u istoriji Nemačke, ali kišom kritika zapljuskuje i opoziciju, jer "pretežno podržava kurs Berlina". Ne ostaje dužna ni svojoj bivšoj partiji Levici, kojoj prebacuje da predstavlja samo "urbanu sredinu i bori se samo za interese bizarnih manjina, umesto za normalne građane".

Stranku će, uz Vagenknehtovu, voditi i ranija šefica poslaničkog kluba Levice Amira Mohamed Ali. Dok je jednoj političarki otac iz Irana, drugoj je iz Egipta, a obe se oštro protive desničarskim ekstremizmima i rasizmu i imaju za cilj da privuku glasove birača AfD, verujući da mnogi glasaju za tu stranku iz frustracije i ljutnje, a ne nužno zbog uverenja.

Ko je na meti kritike?

POD savremenom levicom Sara Vagenkneht podrazumeva zalaganje za one kojima je teško, koji ne dolaze sa privilegovanih pozicija i kojima su uskraćene mogućnosti za obrazovanje i napredovanje. Podvlači, ipak, da nema nikakve veze sa novom levicom, koju je u svojoj knjizi nazvala lajfstajl levičarima koji misle da su bolji ljudi, jer kupuju u organskim prodavnicama, koriste rodno neutralan jezik i mogu sebi da priušte električni automobil. Oštar je kritičar onih koji se staraju samo o marginalizovanim grupama, izbeglicama, seksualnim manjinama, umesto o radnom čoveku.

Partija ima 44 osnivača, a do skupštine zakazane za 27. januar, treba da ih bude više stotina. Stranačka agenda veoma je dinamična. Na izbore će prvi put u junu, kad se bira novi saziv Evropskog parlamenta, a nosilac liste biće tandem Fabio de Masi, eksčlan Evropskog parlamenta i Tomas Gajzel, nekadašnji gradonačelnik Diseldorfa. Do idućih saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, dogodine, stranka namerava da izradi detaljan partijski program u saradnji sa ekspertima, poručuje Vagenknehtova. Na jesen, planira da učestvuje na pokrajinskim izborima u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu, gde, zanimljivo, ubedljivu većinu biračkog tela ima desničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Nova stranka u Nemačkoj, koju predvodi Sara Vagenkneht, privlači razočarane u druge političke opcije, smatra docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić. Iako na prvi pogled paradoksalno, najavljivani uspeh ekstremne desnice u Nemačkoj, može da bude ugrožen novom levičarskom strankom čemu se pritajeno nadaju i aktuelne stranke na vlasti i opozicioni demohrišćani. Nova partija definitivno predstavlja najveću pretnju za desničarski AfD.

Biračko telo naklonjeno

PO istraživanju javnog mnjenja instituta "Insa", 12 odsto Nemaca moglo bi da zamisli da svoj glas da partiji Sare Vagenkneht, dok sondaža "Dojčlandtrenda" pokazuje da bi se 40 odsto ispitanika opredelilo za njenu stranku zbog razočaranosti drugim partijama. Dok bi 28 odsto to uradilo zbog ličnosti Sare Vagenkneht, četvrtini biračkog tela presudna bi bila njena politika prema imigraciji. Istraživanja su, međutim, sprovedena pre osnivanja stranke i predstavljanja programa.

Studije su pokazale da Vagenknehtova uživa najveću podršku među konzervativnim biračima, onima koji su skeptični prema migracijama i nezadovoljni stanjem demokratije u Nemačkoj. Ovi ljudi podržavaju veće poreze i državnu pomoć za slabije plaćene radnike i ujedno su kritični prema velikim izdacima za zaštitu životne sredine i pravima transosoba.

U osnivačkom dokumentu "Saveza Sara Vagenkneht" piše da imigracija može biti korisna, ali ako je ograničena na nivo koji neće opterećivati zemlju i infrastrukturu. Vagenknehtova je godinama oštar kritičar prekomerne imigracije, posebno u kontekstu obaranja cene radne snage i ugrožavanja postojećih prava radnika. Za tvrdokorne levičare, ona je definitivna izdaja, dok drugi u njoj vide izlazak levice iz čaura gubitničkog političkog aktera i ozbiljnog konkurenta narastajućoj desnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)