ASANŽ POČASNI GRAĐANIN: Brojni italijanski gradovi nude počast osnivaču "Vikiliksa", čije izručenje traže SAD

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 01. 2024. u 22:51

OSNIVAČ "Vikiliksa" Džulijan Asanž sutra će postati počasni građanin Rima.

АСАНЖ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН: Бројни италијански градови нуде почаст оснивачу Викиликса, чије изручење траже САД

Foto: AP

Veliku čast Večni grad mu je ukazao nešto više od mesec dana pre finalnog ročišta na kojem će se pojaviti u Visokom sudu u Londonu, nakon skoro četiri godine provedene u ozloglašenom britanskom zatvoru "Belmarš", što će najverovatnije biti poslednja prilika da bude sprečeno njegovo izručenje SAD.

Rim nije jedini italijanski grad koji je pokrenuo ovu inicijativu. Zahtevi za dodelu zvanja uputili su nadležni iz Bolonje, ali i na desetine drugih italijanskih gradova.

Asanž je već počasni građanin u Napulju, gradu gde se nalazi najveća, Šesta flota SAD.

Podigla se i Ređo Emilija gde je rođena italijanska trobojka, zatim Bari, grad sa strateškom bazom NATO. Niko od ovih gradova koji su samostalno započeli bitku za Asanža neće moći promeniti ishod istorije, ali videvši ih zajedno sa simbolične tačke gledišta predstavlja značajan signal podrške novinaru. Prvi je takvu bitku započeo mali grad Lučera sa 33.000 stanovnika u provinciji Fođa u julu 2022, a sva imena gradova sada su objavljena na sajtu "Oslobodite Asanža". Asanž je, inače, postao i novinar Italijanske federacije, koja mu je dodelila počasnu karticu.

U Bolonji je zvanični zahtev na stolu gradonačelnika, dok se čeka brza odluka Gradskog saveta. Ko se uzdržao od ekstradikcije Asanža u SAD je Milano, u maju 2022, sa obrazloženjem jednog političkog eksponenta da "jedna država ima pravo da drži u tajnosti dokumenta", jer je Asanž "stavio pod rizik liberalnu demokratiju".

Osnivač "Vikiliksa" 20. i 21. februara naći će se poslednji put pred Visokim sudom u Londonu, gde ga čeka konačna odluka o izručenju u SAD i gde mu preti kazna od 175 godina zatvora povodom optužbi za špijunažu. Asanž se nalazi u dramatično lošem zdravstvenom stanju, živi u ćeliji od šest kvadratnih metara, 23 sata je u izolaciji.

Prošlo je 14 godina otkako je otkrio senzacionalne vesti, objavljujući gotovo pola miliona tajnih dokumenata američke vlade o vojnim intervencijama u Iraku i Avganistanu između 2004. i 2010. godine, o ratnim zločinima koje je počinila američka vojska na ratištu u tim državama. Italijanske gradske administracije smatraju da je kucnuo poslednji čas da se uradi nešto za Asanža, žrtvu slobode štampe i jednog velikog progona, sa zahtevom da mu se dodeli zvanje počasni građanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave