HITNO PISMO BLINKENA HRVATSKOJ I BiH: Izvršite pritisak na Čovića da prestane da opstruiše gasno povezivanje

Tanjug

18. 01. 2024. u 10:49

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken zatražio je od hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana i ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prestane da opstruiše gasno povezivanje Hrvatske i BiH.

ХИТНО ПИСМО БЛИНКЕНА ХРВАТСКОЈ И БиХ: Извршите притисак на Човића да престане да опструише гасно повезивање

Foto Tanjug/AP

U pismu se, prenosi Hina, ističe da je izgradnja Južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za energetsku bezbednost dveju država.

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje gasovoda Blinken je označio šefa HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Blinken tvrdi da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda preti njegovoj realizaciji.

- S obzirom na to da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regiona, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju - stoji upismu Blinkena, prenosi Hina.

Prema navodima Blinkena, zahtevi Čovića da se osnuje posebna kompanija sa sedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju gasovoda sa Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava celi projekt.

Foto: Printskrin/RTV Hercegbosna

- Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU - upozorio je Blinken i pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji i dodao da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sedištem u Sarajevu.

- Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti - navodi se u pismu.

Podseća se da je ovaj oštar nastup američkog državnog sekretara usledio nakon što je prošle godine ambasador SAD takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi da poveže gasovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala da bude zavisnik samo od ruskog gasa koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi trebalo da se spoji na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva kraka - jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora snabdevanja i prelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudom u Cirihu zahtevajući odštetu od 21 milion dolara, što bi moglo potpuno da ugrozi njihovo poslovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)