NATO SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Svernoatlantska alijansa kreće u najveće manevre još od vremena Hladnog rata

NATO će održati najveće manevre još od Hladnog rata. Sve to treba sagledati u kontekstu aktuelnog sukoba u Ukrajini.

НАТО СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Сверноатлантска алијанса креће у највеће маневре још од времена Хладног рата

Foto: Profimedia

Mnogi u tome vide i odgovor na nedavno otkriće tajnih dokumenata na osnovu kojih se saznalo da se nemački "Bundesver" sprema za eventualni napad Rusije na istočno krilo NATO sredinom 2025. godine što bi moglo da dovede do globalnog sukoba i trećeg svetskog rata. Preveliki optimisti veruju da je samo reč o podudarnosti mesta i kalendara.

Manevri će biti održani baš u istočnom krilu Severnoatlantske alijanse i sprovodiće se nekoliko meseci. Započeće sledeće sedmice i trajaće do kraja maja. U njima će učestvovati vojnici 31 zemlje članice NATO i Švedske. Broj učesnika u operaciji "Nepokolebljivi branilac 2024" više je nego udvostručen od prvobitnih prošlogodišnjih planova.

- Biće to jasna poruka našeg jedinstva, snage i odlučnosti da zaštitimo jedni druge – poručio je šef vojnih snaga NATO za Evropu američki general Kristofer Kavoli, najavljujući ovu vojnu vežbu širokih razmera.

U njoj će učestvovati 90.000 hiljada vojnika, 50 ratnih brodova, 80 aviona i 1.100 borbenih vozila. Da bi se videlo nešto slično po opsegu, treba zaći u daleku 1988. godinu, pre pada Berlinskog zida. Tadašnji manevri "Refordžer 88" okupili su 125.000 vojnika i bili su najveći od Drugog svetskog rata.

Vežbe tipa "Refordžer" imale su skraćenicu od engleske rečenice "povratak snaga u Nemačku" i obavljale su se na godišnjem nivou, od kraja šezdesetih, do 1993, s ciljem da se utvrde mogućnosti brzog raspoređivanja snaga u Zapadnoj Nemačkoj u slučaju sukoba s Varšavskim paktom. Prestale su s krajem Hladnog rata.

Iz NATO poručuju da će predstojeća vežba imati za scenario sukob s "neprijateljem slične veličine". Ime Rusije nije izgovoreno, ali je i iz aviona jasno na koga se mislilio i o čemu se tu radi. Bitan je i podatak da će evropskim trupama doći u ispomoć značajne snage iz severne Amerike.

Bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO zadužen za investiranja u odbranu Kamij Gran, sada istraživač u Evropskom savetu za međunardone odnose (ECFR), ističe za "Frans enfo" da na ovaj način želi da se "pošalje poruka Rusiji da bi svaki pokušaj eskalacije konflikta s NATO bio veoma loša ideja".

Cilj ovih manevara po njemu je da se pre svega ispita brzina raspoređivanja snaga. Nešto slično kao u slučaju "Refordžera". Gran ističe da su prethodnih dvadestak godina procene vršene "na hartiji" jer je bilo jeftinije, ali da je važno da se sada to uvrdi u prirodnoj veličini.

- Iskustvo tokom dve godine rata u Ukrajini je pokazalo da je NATO odvraćanje funkcionisalo i da Rusija nije tražila da proširi konflikt. Ali, kako se rat nastavlja, istina je da treba ostati oprezan i pripremiti se za mogućnost da Rusija izazove eskalaciju, bilo horizontalnu ili vertikalnu, i prebaci konflikt na teritoriju NATO. To nije najverovatnija pretpostavka, ali je važno istaći da smo spremni za sve mogućnosti – poručuje Gran.  

Istovremeno, predsedavajući Vojnog komiteta NATO, holandski admiral Rob Bauer je istakao da civili moraju da se pripreme za opšti rat s Rusijom u sledećih dvadeset godina. On je poručio da će biti mobilisan i veliki broj civila, dodavši da situacija u sledeće dve decenije "neće biti baš sjajna".

- Moramo da shvatimo da mir nije trajno ostvaren i zato imamo planove – kazao je Bauer. – Ne tražimo konflikt, ali, ako nas napadnu, moramo da budemo spremni.

Predsedavajući vojnog komiteta NATO je takođe naglasio da je potrebna transformacija NATO koji treba da se adaptira na vreme u kome će "svašta moći da se dogodi u bilo kom trenutku" i da u tom kontekstu bude spreman na efikasnost.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu