ZARAZA ŠIROM UKRAJINSKOG FRONTA: Uzrokuje povraćanje i krvarenje iz očiju - "ima ih na hiljade" (VIDEO)

Novosti online

22. 01. 2024. u 14:28

BORBENE linije ukrajinskog fronta pune su zaraženih pacova i miševa koji šire zarazu koja uzrokuje povraćanje i krvarenje iz očiju.

ЗАРАЗА ШИРОМ УКРАЈИНСКОГ ФРОНТА: Узрокује повраћање и крварење из очију - има их на хиљаде (ВИДЕО)

Foto AP

Kako prenosi hrvatski portal Indeks, na tim linijama fronta vojne snage su bukvalno osakaćene, a uslovi su, kako se navodi, jezivi i liče na one mučne scene iz rovova u Prvom svetskom ratu.

Pripadnica ukrajinske vojske, lažnog imena „Kira”, navela je da je njenu jedinicu prošle jeseni zahvatila „mišja epidemija” u Zaporoškoj oblasti.

- Zamislite da pođete u krevet, a noć počinje s mišem koji vam se uvlači u pantalone, ili džemper, ili vam žvaće vrhove prstiju, ili vam grize ruku. Spavaš dva ili tri sata, u zavisnosti od toga koliko imaš sreće - rekla je „Kira” za Si-En-En.

Procenila je da je u njenoj zemunici sa četiri vojnika bilo oko 1.000 miševa:

- Nisu miševi posećivali nas, nego smo mi bili njihovi gosti - istakla je ona.

Kako se navodi, zaraze su delimično posledica promene godišnjih doba i ciklusa parenja miševa, ali su i posledica toga što je rat postao statičan, nakon što je ukrajinsku kontraofanzivu zaustavila snažno ojačana ruska odbrana.

Usred još jedne oštre zime, miševi traže hranu duž gotovo 1.000 kilometara fronta, šireći bolesti i nezadovoljstvo među vojnicima.

„Kira” je rekla da je pokušala sve kako bi se rešila miševa: prskala je otrov, amonijak, čak je pokušala i molitvom.

- Imali smo mačku Busiju, koja je u početku takođe pomagala i jela miševe. Ali kasnije ih je bilo toliko da je odbila. Mačka može uhvatiti jednog ili dva miša, ali kad ih ima 70, nema pomoći - objašnjava „Kira”.

Snimci koje su ukrajinski i ruski vojnici podelili na društvenim mrežama pokazuju razmere zaraze na ratištu. Miševi i pacovi se na njima motaju ispod kreveta, u rančevima, generatorima struje, džepovima kaputa i jastučnicama. Jedan snimak čak prikazuje miševe kako izlaze iz ruske minobacačke cevi poput metaka.

Na drugom snimku mačka pokušava da napadne miša na fotelji, ali kada se pojavi na desetine drugih, ona se povlači.

Zatim je ukrajinska Vojnoobaveštajna služba u decembru izvestila da je izbila „mišja groznica” u mnogim ruskim jedinicama oko Kupjanska u regionu Harkov, a u tom izveštaju se navodi da se bolest prenosi s miševa na ljude „udisanjem prašine s mišjeg izmeta ili gutanjem mišjeg izmeta u hrani”.

Si-En-En je naveo da nije mogao da dobije nezavisnu potvrdu takvih tvrdnji, alu su takođe naveli da su, prema ukrajinskoj vojsci, užasni simptomi bolesti uključivali temperaturu, osipe, nizak krvni pritisak, krvarenja u očima, povraćanje, jake bolove u leđima i probleme s mokrenjem.

„Mišja groznica” je znatno smanjila borbenu sposobnost ruskih vojnika, s tim da izveštaj ne navodi da li su i ukrajinske trupe bile pogođene na isti način.

BONUS VIDEO

(Indeks/Si-en-en)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)