RAST NIVOA MORA KOŠTAĆE EVROPU 872 MILIJARDE EVRA: Najugroženije Italija, Francuska, Holandija i Danska

I.S.

24. 01. 2024. u 16:44

KLIMATSKE promene dovešće do rasta nivoa mora koji će Evropu koštati 872 milijarde evra do kraja ovog veka. Najugroženija područja su delovi Italije, Francuske, Holandije, Danske i zemlje Baltika, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Sajentifik riports.

РАСТ НИВОА МОРА КОШТАЋЕ ЕВРОПУ 872 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Најугроженије Италија, Француска, Холандија и Данска

Foto Tanjug/AP

Neophodno je uvesti ekonomske mere za regione, ugrožene rastom nivoa mora, smatraju autori istraživanja, koje je vodio holandski Tehnološki Univerzitet Delft u saradnji sa Evropskim institutom za ekonomiju i životnu sredinu u Milanu i Univerzitetom Ca Foskari u Veneciji.

Istraživači su, kako prenose zapadni mediji, simulirali potencijalni ekonomski uticaj porasta nivoa mora u 271 evropskom regionu od ovog trenutka do 2100. godine, u scenariju koji podrzumeva visok nivo štetnih emisija i odsustvo mera za zaštitu obale. Italija bi prema tom scenariju bila među najteže pogođenim zemljama.

Ciljana ulaganja u logistiku, javne usluge i građevinarstvo bi mogla da umanje potencijalne ekonomske gubitke od rasta nivoa mora, zaključuju naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)