SLOVAČKI PREMIJER PORUČIO KIJEVU: Podržavam težnje Ukrajine da se pridruži EU, ali ne i NATO savezu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 01. 2024. u 20:58

TOKOM posete Ukrajini slovački premijer Robert Fico je izjavio danas da potvrđuje podršku nastojanju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, ali je rekao da postoje razlike oko političkih pitanja, uključujući pristupanje Ukrajine NATO-u.

СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР ПОРУЧИО КИЈЕВУ: Подржавам тежње Украјине да се придружи ЕУ, али не и НАТО савезу

Foto Tanjug/AP

Fico, koji je izabran prošle godine nakon što je otvoreno apelovao na prorusko raspoloženje u svojoj zemlji, sastao se sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine, prenosi Rojters.

-Želim da se lično zahvalim premijeru Šmihalu na razmeni različitih mišljenja u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, rekao je Fico u video obraćanju koje je objavio njegov kabinet nakon sastanka sa ukrajinskim premijerom.

On je ponovio da ne veruje u vojno rešenje sukoba u Ukrajini i pozdravio je mirovni plan koji je predložio ukrajinski predsednik Zelenski iako ga je nazvao nerealnim.

Fico je ponovio da podržava težnje Ukrajine da se pridruži EU i naglasio da se protivi ukrajinskom pristupanju NATO paktu, rekavši da bi uložio veto ukoliko bi se o pitanju ukrajinskog članstva u severnoatlantskoj alijansi glasalo dok je on na funkciji premijera u Slovačkoj.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)