IRAN PRVI PUT UPOTREBIO FENIKS: Istovremeno lansirao tri satelita (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 01. 2024. u 09:00

IRAN je istovremeno lansirao tri satelita po prvi put koristeći raketu-nosač satelita Feniks koju je razvilo iransko ministarstvo odbrane, objavili su iranski državni mediji.

ИРАН ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИО ФЕНИКС: Истовремено лансирао три сателита (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

U orbitu na 450 kilometara od površine Zemlje lansirani su satelit težak 32 kilograma i dva manja satelita od kojih je svaki težak oko 10 kilograma, prenosi Rojters.

Dva manja uređaja programirana su za testiranje uskopojasne komunikacije i geopozicioniranje, a veći satelit nazvan Mahda, koji je konstruisala iranska Svemirska agencija, trebalo bi da testira pouzdanost rakete-nosača Simorg (Fenkis) za isporuku većeg tereta u svemir.

Foto: Tanjug/AP

Raketom koju je napravila elitna vojna jedinica Revolucionarna garda, Iran je ovog meseca lansirao u orbitu svoj satelit Soraia, što je izazvalo zabrinutost među evropskim zemljama da bi ova raketna tehnologija mogla biti iskorišćena za razvoj sistema balističkih raketa dugog dometa.

Foto: Tanjug/AP

Zvanični Teheran juče je odbacio osudu evropskih zemalja povodom lansiranja satelita Soraia, ističući da je mirnodopski tehnološki napredak u oblasti vazduhoplovstva legitimno pravo Irana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!