SAD IZGUBILE PREVLAST U SVETU: Šef CIA u autorskom tekstu za "Forin afers" govorio o Rusiji, Kini, Bliskom istoku...

A. V. V.

01. 02. 2024. u 07:00

U savremenom svetu SAD su izgubile prevlast u globalnoj politici, izjavio je u autorskom tekstu za ugledni časopis "Forin afers" direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns.

САД ИЗГУБИЛЕ ПРЕВЛАСТ У СВЕТУ: Шеф ЦИА у ауторском тексту за Форин аферс говорио о Русији, Кини, Блиском истоку...

Tanjug

- Uspon Kine i revanšizam Rusije predstavljaju ozbiljne geopolitičke poteškoće u svetu intenzivne strateške konkurencije u kojem SAD više ne uživaju nesporan primat i u kojem raste egzistencijalna klimatska pretnja - navodi Berns u autorskom tekstu objavljenom u utorak.

Šef američke agencije i bivši ambasador u Moskvi u tekstu se dotakao mnogih tema, kao što su Kina, Rusija, Ukrajina, kao i Bliski istok.

- S obzirom na to da se američka moć suočava sa više izazova nego u bilo kom trenutku od kraja Hladnog rata, CIA je povećala napore za regrutovanje u Rusiji i otvorila novi centar za misiju fokusiranu isključivo na Kinu - istakao je.

On je govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu konstatovao da predsednik Rusije Vladimir Putin obnavlja odbrambenu proizvodnju u zemlji, te da je Moskva sigurna da će "uspeti da slomi Ukrajinu i izmori njene zapadne pristalice".

- Ova godina će verovatno biti teška na bojnom polju u Ukrajini. Održavanje protoka oružja staviće Ukrajinu u jači poližaj ako se ukaže prilika za ozbiljne pregovore. Izlazak SAD iz sukoba u ovom ključnom trenutku i prekid podrške Ukrajini bio bi autogol istorijskih razmera - predviđa glavni američki obaveštajac.

Direktor CIA u tekstu govori i o tome zašto je važno da se nastavi vojna podrška Ukrajini, istakavši "da bi odsecanje Kijeva od zapadnog naoružanja poslalo poruku Kini o američkoj nesposobnosti, ohrabrujući tako predsednika Si Đinpinga da napadne Tajvan".

- Iako Rusija može predstavljati najneposredniji izazov, Kina je veća dugoročna pretnja. CIA je udvostručila udeo svog budžeta potrošenog na Kinu, angažovala više govornika mandarinskog i takmičila se za uticaj sa Pekingom u Latinskoj Americi, Africi i Indo-Pacifiku - naveo je on.

Govoreći o Bliskom istoku, gde već mesecima traje rat između Izraela i Hamasa, Berns se prisetio da je decenijama radio u tom području i naveo da je sukob retko kad bio ovoliko zapetljan i eksplozivan.

- SAD nisu ekskluzivno odgovorne za rešavanje bilo kog od mukotrpnih problema Bliskog istoka, ali se nijedan ne može rešiti bez aktivnog učešća Vašingtona - smatra on.

Nove tehnologije i špijuni

BERNS, takođe, napominje da situaciju u obaveštajnom radu komplikuje i tehnološka revolucija u toku.

- Od mikročipova do veštačke inteligencije i kvantnog računarstva, sve te nove tehnologije menjaju svet, uključujući i profesiju obaveštajca. Često taj razvoj otežava rad CIA, pošto daje protivnicima nove moćne instrumente. Međutim, ma koliko se svet menjao i dalje će biti aktuelni tajni podaci koje može da prikupi samo čovek - ocenio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave