ŠTAMPAJU ORUŽJE, PA GA PRODAJU ZA 1.500 EVRA: Nova vrsta šverca naoružanja zabrinjava vlasti u Evropi

Raskrinkana je međunarodna grupa između Belgije i Francuske koja je proizvodila oružje na 3D štampaču! Vest kao iz filma naučne fantastike otkrila je pozadinu nove lukrativne aktivnosti na crnom tržištu koja zabrinjava vlasti.

ШТАМПАЈУ ОРУЖЈЕ, ПА ГА ПРОДАЈУ ЗА 1.500 ЕВРА: Нова врста шверца наоружања забрињава власти у Европи

Foto: Printskrin BFMTV

Ovo oružje je mnogo lakše proizvoditi, jeftinije je, teško mu je ući u trag, a ističe se da je ubojito "kao pravo". Na prvi pogled, liče kao jaje jajetu. Sličnost s originalom se postiže i do 95 odsto, a naročito je opasno u dejstvovanju na blizinu.

Ono od čega se naročito strahuje je to što tako napravljene automatske puške i pištolji mogu da prođu na aerodromskim detektorima. Cev ovakvog oružja je od metala, dok su ostali delovi od plastike.

U akciji razotkrivanja međunarodne francusko-belgijske grupe učestvovalo je oko 300 žandarma, među kojima i oni za specijalne intervencije. Oružje je slato s juga Francuske, iz oblasti Var, a uhapšeno je 14 osoba u obe zemlje. Kupci i prodavci su komunicirali preko šifrovane mreže "telegram".

Cena jednog komada ovako proizvedenog oružja na crnom tržištu kreće se od hiljadu do 1.500 evra. Plaćanje se uglavnom vrši kriptovalutama. Ovako napravljeno naoružanje nema serijski broj. To predstavlja novu etapu u švercovanju oružja. Državni tužilac iz Marselja Nikola Beson ističe da zabrinjava "uberizacija" ove trgovine.  

U Marselju je prošle godine u pokušaju ubistva korišćena takva automatska puška, koju su napadači ostavili za sobom prilikom bekstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)