SUD VAGA TRAMPOVU KANDIDATURU: Vrhovni sud SAD razmatra da li lider republikanaca treba da ostane na glasačkom listiću u Koloradu

A.Vojinović

09. 02. 2024. u 07:00

DA li bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa treba izbaciti iz trke na predizborima u američkoj saveznoj državi Koloradu zbog njegove navodne uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. godine kada je nastradalo petoro ljudi, juče je vodio diskusiju Vrhovni sud SAD.

СУД ВАГА ТРАМПОВУ КАНДИДАТУРУ: Врховни суд САД разматра да ли лидер републиканаца треба да остане на гласачком листићу у Колораду

Tanjug

Sudije američkog najvišeg pravnog tela, njih devetoro, od kojih je većina konzervativna, a troje je postavio upravo Tramp, vodili su raspravu povodom žalbe koju je advokatski tim lidera republikanaca uložio na odluku Vrhovnog suda Kolorada da zabrani bivšem predsedniku da se njegovo ime nađe na glasačkom listiću u toj državi na predsedničkim izborima. Očekuje se da će Vrhovni sud SAD odluku po ovom pitanju doneti za nekoliko dana ili nedelja.

Sudije su razmatrale da li je Tramp odgovoran za pobunu time što je podstakao gomilu demonstranata da juriša na Kapitol pre tri godine, kao i da li bi ga to po ustavu učinilo nepodobnim da ponovo bude izabran. Trampovi branioci su ranije poručili da njihov klijent ne treba da bude diskvalifikovan, jer nije snosio nikakvu odgovornost za nerede na Kapitolu, kao i da nije bio nikada krivično optužen za podsticanje pobune.

- Vrhovni sud SAD treba da stavi brzu i odlučnu tačku na napore za diskvalifikaciju glasačkih listića, koji prete da obesprave desetine miliona Amerikanaca i koji obećavaju da će osloboditi haos ako drugi državni sudovi i zvaničnici budu sledili primer Kolorada i isključuju verovatnog republikanskog predsedničkog kandidata sa svojih glasačkih listića - istakao je Trampov pravni tim, prenosi Foks njuz.

Tramp je, inače, uvek negirao krivicu u neredima na Kapitolu, dok je odluku Kolorada ocenio kao pokušaj političkog progona i nameru da ga "ućutkaju".

Pored Kolorada još jedna američka savezna državna - Mejn - zabranila je Trampu da učestvuje na predsedničkim izborima, iz istog razloga. Iako postoji bojazan da bi njihov primer mogle da slede još neke države, to se dosad nije dogodilo. Odluku da ne spuste rampu Trampu da se takmiči na izborima uprkos zahtevima nisu htele da prihvate nadležni u Mičigenu i Kaliforniji, kao i u Nju Hempširu.

Odluka pre "superutorka"

NA sudijama Vrhovnog suda SAD je težak zadatak, jer odluku moraju da donesu pre "superutorka" 5. marta, kada na predizborima glasaju birači iz 16 država. Uprkos Koloradu i Mejnu očekuje se da će Tramp kao i 2016. i 2020. godine biti kandidat republikanaca za predsednika u novembru. Osim toga, odluke dveju država Trampu nisu poljuljale popularnost kod "crvenih" glasača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije