UKIDA SPECIJALNO TUŽILAŠTVO: Slovački parlament odobrio pravosudne reforme

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 02. 2024. u 23:46

SLOVAČKI parlament je danas po hitnom postupku odobrio reforme kojima se ukida specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije na visokom nivou i smanjuju kazne za finansijske prestupe.

УКИДА СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО: Словачки парламент одобрио правосудне реформе

Foto Tanjug/AP

Vlada premijera Roberta Fica, koji je preuzeo vlast prošlog oktobra, tvrdi da su promene neophodne da bi se okončalo ono što je nazvao ekscesima u Specijalnom tužilaštvu i predrasude prema sada vladajućoj stranci SMER-SSD, preneo je Rojters.

-Prošla vlada... poremetila je principe vladavine zakona i prekršila ljudska prava, izjavio je poslanik SMER Tibor Gašpar.

Vlada je saopštila da izmene modernizuju krivični zakon smanjenjem dugih zatvorskih kazni i stavljanjem akcenta na alternative kazne.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova je izjavila da će pokušati da zaustavi te promene stavljanjem veta na zakon ili da će se obratiti Ustavnom sudu.

Opozicija i desetine hiljada Slovaka koji su protestovali širom zemlje proteklih nedelja, navode da će promene zaštititi Ficove političke i poslovne saveznike od istraga.

Evropska komisija je upozorila da bi, ukoliko utvrdi da reforma dovodi do neadekvatne zaštite sredstava EU, mogla da zamrzne isplatu iz fondova Unije za Slovačku, što je korak koji je preduzela protiv Mađarske.

Specijalno tužilaštvo otvorilo je niz predmeta za korupciju protiv poslovnih lidera, pripadnika pravosuđa i policije nakon izbora 2020. godine.

Fico se i sam suočio sa policijskom prijavom koja je kasnije odbačena.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)