JESAM STAR, ALI ZNAM ŠTA RADIM: Specijalni tužilac SAD zaključio slučaj protiv lidera SAD, ali i kritikovao njegovo pamćenje

A.Vojinović

10. 02. 2024. u 07:00

MOJE pamćenje je sasvim dobro. Jesam star, ali znam šta radim. Ovim rečima je šef Bele kuće Džozef Bajden (81) odgovorio na komentar o njegovim poodmaklim godinama specijalnog tužioca Roberta Mura, koji je vodio istragu protiv američkog predsednika o rukovođenju poverljivim dokumentima pošto je napustio potpredsedničku funciju 2017. godine. Verovatni kandidat za predsedničkog kandidata demokrata na novembarskim izborima već dugo se, međutim, suočava s kritikama da mu je zdravlje i pamćenje lošije, zbog čega ne treba više da obavlja najvišu funkciju u zemlji.

ЈЕСАМ СТАР, АЛИ ЗНАМ ШТА РАДИМ: Специјални тужилац САД закључио случај против лидера САД, али и критиковао његово памћење

Tanjug

- Razmatrali smo i to da bi se na suđenju Bajden poroti verovatno predstavio, kao što je to bio slučaj kad smo i mi razgovarali sa njim, kao simpatični, dobronamerni stariji čovek sa lošim pamćenjem - napisao je Hur, koji je odlučio da ne podiže optužnicu protiv Bajdena, jer je američki predsednik sarađivao u istrazi i zato što bi, kako je istakao, verovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

Bajden je na konferenciji za medije povodom zaključenja istrage u Beloj kući ljutito reagovao i na navode Hura, koji ga je tokom istrage intervjuisao pet sati, da "ima značajna ograničenja pamćenja" i da zbog toga nije mogao da se seti važnih događaja, kao što je smrt njegovog sina Boa, ili perioda kada je bio potpredsednik.

- Kako se dođavola usuđuje da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto. Ne treba mi niko da me podseća kada mi je sin umro! - rekao je Bajden, tvrdeći da je sa njegovim pamćenjem sve u redu i da je najkvalifikovaniji kandidat za predsednika.

Na pitanje reportera da prokomentariše navode da je američki narod zabrinut zbog njegovih godina, Bajden je povisio glas:

- To je vaša procena! Moje pamćenje se nije pogoršalo tokom predsedničkog mandata - insistirao je šef Bele kuće.

Uprkos oštrim reakcijama, Bajdenu se tokom javnih istupa sve češće dešavaju gafovi. Samo ove nedelje čak tri puta je pomešao imena visokih zvaničnika, a isto mu se dogodilo i sada, tokom obraćanja u Beloj kući. On je, odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na Bliskom istoku, lidera Egipta Abdula Fataha al Sisija nazvao "meksičkim predsednikom".

- Mislim da, kao što znate, u početku predsednik Meksika Al Sisi nije želeo da otvori granicu kako bi dozvolio da humanitarna pomoć uđe u Gazu - rekao je Bajden.

Na Hurove komentare o pamćenju šefa Bele kuće reagovali su i iz kampanje lidera republikanaca, njegovog najverovatnijeg rivala na izborima, Donalda Trampa.

- Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsednik. Džo Bajden nije sposoban da vodi ovu naciju - izjavio je direktor za komunikacije organizacije "Učinimo Ameriku ponovo velikom" Aleks Fajfer.

Bajden je poručio da je zadovoljan što je istraga završena i ponovo naglasio da su pogrešne tvrdnje da je namerno zadržao poverljiva dokumenta.

- Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen - rekao je.

I Bajdenov advokat branio je predsednikovo rukovanje dokumentima:

- Kao što se navodi u izveštaju specijalnog tužioca, predsednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena poverljiva dokumenta, da bi osigurao da budu odmah vraćena vladi zato što predsednik zna gde im je mesto - saopštio je Bajdenov pravni savetnik Ričard Sauber.

Istraga je, inače, pokazala da je Bajden uzeo poverljiva dokumenta o američkom ratu u Avganstanu i drugim bezbednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsednika SAD. Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsedniku Baraku Obami 2009. godine, u kom se protivio povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu, kao i beleške povezane sa obaveštajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Hur je napisao da Bajdenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbednost, imajući u vidu mogućnost da veoma osetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici". Dodao je, međutim, da su dokumenta možda prebačena u Bajdenovu kuću dok je on još bio potpredsednik, kada je imao ovlašćenja da ih poseduje. Članovi Bajdenovog pravnog tima su poverljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Vašingtonu, kao i u kući i garaži u Vilmongtonu, u Delaveru.

Tramp pobedio i u Nevadi

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp (77) odneo je pobedu na primarnim republikanskim izborima u Nevadi, gde je osvojio svih 26 delegata. Tramp je do sada pobedio na takmičenjima u tri države - Nevadi, Ajovi i Nju Hempširu, kao i u poslaničkom klubu republikanaca na američkim Devičanskim ostrvima. Očekuje se da će osvojiti veliki broj delegata tokom izbora na "superutorak", 5. marta, što bi ga približilo kandidaturi "crvenih" na izborima u novembru. Tramp, međutim, čeka i presudu Vrhovnog suda SAD koji treba da odluči da li lider republikanaca sme da se takmiči na predizborima u Koloradu, državi čiji je Vrhovni sud doneo odluku da ne sme da se nađe na glasačkom listiću zbog njegove navodne uloge u neredima na Kapitolu u januaru 2021. Procenjuje se da će Vrhovni sud SAD doneti oduluku u Trampovu korist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)