BLKINKEN RAZGOVARAO SA POLOM VILANOM: Ekspert za koorporativnu bezbednost i bivši marinac osuđen je za špijunažu u Rusiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 23:44

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da je razgovarao sa bivšim američkim marincem Polom Vilanom, koji u Rusiji služi zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

БЛКИНКЕН РАЗГОВАРАО СА ПОЛОМ ВИЛАНОМ: Експерт за коорпоративну безбедност и бивши маринац осуђен је за шпијунажу у Русији

FOTO: AP/Tanjug

Blinken je na forumu o talačkoj diplomatiji rekao da je sa Vilanom razgovarao u ponedeljak i dodao da se napori za njegovo oslobađanje nastavljaju.

-Naši intenzivni napori da vratimo Pola kući nastavljaju se svakog dana. I hoće sve dok se on i Evan Gerškovič i svaki drugi Amerikanac koji je nezakonito pritvoren ne vrate svojim najmilijima, rekao je Blinken na događaju o talačkoj diplomatiji u Vilson centru.

Ovo je najmanje treći put da je najviši američki diplomata razgovarao telefonom sa bivšim marincem, koji je u ruskom zatvoru već pet godina, navodi CNN.

Stejt department saopštio je u decembru da su SAD Rusiji iznele ponudu čiji cilj je bio da se iz ruskih zatvora oslobode Vilan i Gerškovič, ali da je Moskva to odbila.

Vilan, ekspert za korporativnu bezbednost iz Mičigena nalazi se u ruskom zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu. Osuđen je na 16 godina zatvora, a on i američka vlada odbacuju optužbe.

Gerškovič, novinar američkog lista Volstrit džurnal (WSJ), priveden je u martu prošle godine dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve.

Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, a Gerškovič i WSJ negiraju optužbe.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)