NE GONIMO ASANŽA ZBOG POLITIKE: Posle iznošenja argumenata američkih tužilaca, odluka o izručenju SAD osnivača "Vikiliksa" na čekanju

A.Vojinović

22. 02. 2024. u 11:42

OPTUŽBA za špijunažu protiv osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža je zasnovana na vladavini prava i dokazima. Ovo krivično gonjenje je možda dosad neviđeno, ali ono što je on uradio je bez presedana. Asanž je neselektivno i svesno objavio imena pojedinaca koji su služili kao izvor informacija za SAD, što predstavlja objektivnu osnovu za njegovo krivično gonjenje. Upravo ove ključne činjenice razlikuju Asanžovu poziciju od "Njujork tajmsa" i drugih medija. On je zato okrivljen, a ne zbog svojih političkih stavova.

НЕ ГОНИМО АСАНЖА ЗБОГ ПОЛИТИКЕ: После изношења аргумената америчких тужилаца, одлука о изручењу САД оснивача Викиликса на чекању

Tanjug

Ovo je juče, drugog i poslednjeg dana saslušanja u Višem sudu u Londonu povodom moguće ekstradicije čuvenog uzbunjivača u SAD gde mu preti kazna od 175 godina zatvora povodom optužbi za špijunažu, poručila advokat Kler Dobin, koja zastupa interese SAD u slučaju protiv Asanža. Australijanac zbog pogoršanog zdravstvenog stanja ni juče nije bio u britanskoj sudnici niti je raspravu pratio putem video-veze.

Dobinova je iznoseći argumente sudijama londonskog Višeg suda istakla da je Asanž oštetio američke bezbednosne i obaveštajne službe i stvorio ozbiljan i neposredan rizik objavljivanjem poverljivih dokumenata, koji bi, kako je navela, mogli da naškode i dovedu do proizvoljnog zatvaranja nevinih ljudi.

- Postoje ljudi koji su morali da napuste svoje domove, da pobegnu iz svoje zemlje, jer su identifikovani u državnim diplomatskim depešama, drugi su izgubili posao, imovina im je zamrznuta ili nestala, iako se ne može dokazati da je njihov nestanak posledica toga što su imenovani. Među pogođenima su bili pojedinci u Etiopiji, Kini, Iranu i Siriji. Materijal koji je Asanž objavio ne privlači nikakav javni interes - rekla je Dobinova, piše "Gardijan".

Ona je, takođe, tvrdila da Asanž nije samo objavio podatke koje je dobio na "Vikiliksu", već da je ohrabrio Čelsi Mening, bivšu obaveštajnu analitičarku američke vojske, da hakuje kompjutere američke vlade da bi uzela poverljive podatke i da je tako otišao dalje od pozicije novinara koji prikuplja informacije. Američka strana, nasuprot braniocima osnivača "Vikiliksa", koja traži prolongiranje rasprave povodom mogućeg izručenja u SAD, gde bi o njegovoj sudbini odlučivali tamošnji tužioci, sudu je poručila da je Asanžov slučaj nesporan i da ga ne bi trebalo prolongirati. Takođe, tvrde i da je Asanžovo ponašanje dosledno, a više puta pogrešno predstavljeno.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine. Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je ranije da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru. Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kom se vidi kako, u napadu helikopterima "apač" u Bagdadu 2007. godine, ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa. Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog lidera Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Plato ispred suda u Londonu i juče je bio pun Asanžovih pristalica koji su držali transparente sa natpisima "Postoji samo jedna odluka, nema izručenja", "Oslobodite Džulijana Asanža!" i "Ne izručujte Asanža!".

Ako Asanž dobije slučaj, biće održano novo žalbeno ročište da bi se ponovo razmotrilo pitanje izručenja u SAD. U slučaju da izgubi, Asanžu kao poslednja opcija ostaje da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Supruga: Patetičan slučaj

SUPRUGA Džulijana Asanža, Stela, i juče je došla u Viši sud u Londonu da pruži podršku suprugu. Ona je okupljenima poručila da je američki slučaj protiv njenog muža "patetičan i zasnovan na lažima", dodavši da "ono što oni pokušavaju da argumentuju je da državne tajne nadmašuju otkrivanje državnih zločina". Stela je poručila da "oni žele nekažnjivost, ne žele da budu pod nadzorom, a novinarstvo im stoji na putu" i istakla da "moraju priznati da kriminalizuju novinarstvo i istinu, da su lažovi, kriminalci i progone novinara koji ih je razotkrio".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave