HAMAS RAZMATRA PRIMIRJE, BAJDEN GA NAJAVLJUJE: Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde

I. Stanojević

28. 02. 2024. u 06:00

DOK se šef Bele kuće Džozef Bajden nada da će prekid vatre u Pojasu Gaze biti postignut do sledećeg ponedeljka, palestinska militantna grupa Hamas dobila je Nacrt predloga za primirje.

ХАМАС РАЗМАТРА ПРИМИРЈЕ, БАЈДЕН ГА НАЈАВЉУЈЕ: Израел није испунио налог Међународног суда правде

Tanjug

 To rešenje uključuje pauzu od svih vojnih operacija u trajanju od 40 dana i razmenu palestinskih zatvorenika za izraelske taoce u odnosu deset prema jedan, saopštio je neimenovani izvor, upućen u pregovore.

Po istom predlogu, proisteklom iz pregovora u Parizu, bolnice i pekare u Gazi treba da budu popravljene, 500 kamiona pomoći, ulaziće u tu enklavu, a svakog dana i na hiljade šatora i karavana, bilo bi dostavljeno za smeštaj raseljenih lica. Izvor na koji se poziva agencija Rojters, dodaje da Nacrt predviđa da Hamas oslobodi 40 izraelskih talaca, uključujući bolesne, žene mlađe od 19 godina i starije od 50. Izraelci bi, zauzvrat, pustili oko 400 palestinskih zatvorenika, uz obavezu da ih neće ponovo hapsiti.

U međuvremenu, posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze, nastojeći da spreče izraelske napade na Rafu, gde je više od milion raseljenih. Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije sa TV ekrana poručio da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije. "Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sledećeg ponedeljka imati primirje", rekao je Bajden tokom posete Njujorku.

On je naglasio da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom idućeg meseca, muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih talaca. On je dodao da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji bi omogućio oslobađanje preostalih talaca, stupio na snagu početkom sledeće nedelje. U sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je život izgubilo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca. Hamasovi borci su u napadu na Izrael ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteli više od 250 osoba.

Granicu čuvalo 600 vojnika

PRILIKOM napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, izraelsku granicu sa Pojasom Gaze čuvalo je oko 600 vojnika izraelske vojske (IDF), objavio je izraelski Kanal 12. Kako prenose mediji, IDF je vežbao odbijanje napada Hamasa iz dva pravca, međutim stvarni napad dogodio se na 60 različitih tačaka.

- Izrael je posvećen pobedi u ratu u Gazi i eliminaciji Hamasa bez obzira na ekonomske posledice po zemlju - izjavio je ministar ekonomije i industrije Nir Barkat. - Izraelska ekonomija, vredna 500 milijardi dolara, pretrpela je udarac tokom više od četiri meseca dugog rata protiv Hamasa u Gazi, hiljade ljudi prestalo je da radi i otišlo u vojsku. Ipak, nacionalna bezbednost nije samo najvažnija, već i vitalna za izraelsku ekonomiju, a i u prošlosti smo prevazilazili i teže situacije.

Izrael je, osim ovih problema, na mukama i što se tiče naloga Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, koji nije ispunio, kako je saopštio "Hjuman rajts voč". MSP je naložio Izraelu da sledi šest privremenih mera, uključujući preduzimanje "efikasnih mera kako bi se omogućilo pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći" Gazi. Prema odluci MSP, Izrael takođe mora da podnese izveštaj o akcijama koje preduzima kada je u pitanju distrubucija pomoći u Pojas Gaze u roku od mesec dana. Izraelski MIP je podneo izveštaj, ali zvaničnici nisu komentarisali sadržaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu