TRAMPA MINIRAJU PREKO SINA? U jeku predizborne kampanje naslednik lidera republikanaca dobio pretnje smrću

A.Vojinović

28. 02. 2024. u 07:00

U jeku predizborne kampanje u SAD kada je sve izvesnije da će snage na predsedničkim izborima u novembru ponovo odmeriti aktuelni šefe Bele kuće Džo Bajden i lider republikanaca Donald Tramp, američku javnost je iznenadilo pretnja smrću koju je dobio Trampov najstariji sin.

ТРАМПА МИНИРАЈУ ПРЕКО СИНА? У јеку предизборне кампање наследник лидера републиканаца добио претње смрћу

Tanjug

Kako su izvestili američki mediji, Donald Tramp Mlađi je na kućnu adresu u Palm Biču na Floridi dobio pismo sa pretećom porukom i belim prahom nepoznate sadržine. Brzim testom nadležnih je ubrzo otkriveno da supstanca nije smrtonosna, ali da nije poznato o kojoj se materiji tačno radi.

Policija u Palm Biču je otvorila istragu povodom ovog incidenta, dok su američki mediji objavili i da je pomoć zatražena i od Tajne službe. Ovo, međutim, nije bio prvi put da je prah nepoznate sadržne bio adresiran na kuću Trampovog naslednika i jednog od vodećih ljudi u kampanji bivšeg predsednika SAD. Godine 2018. tadašnja supruga Trampa Mlađeg Vanesa otvorila je pismo upućeno njemu koje je, takođe, unutra imalo belu supstancu. No, i tada je istragom utvrđeno da supstanca nije bila opasna.

Foto: Tanjug/AP

Iako organi reda zasad nisu objavili više detalja o incidentu, kao i o evenutalnom pošiljaocu pretećeg pisma, otvara se pitanje da li bi on mogao da utiče negativno na predizbornu kampanju lidera republikanaca. Tramp je nedavno pretrpeo veliki udarac posle presude njujorškog suda koji mu je naložio da mora da isplati kaznu u visini od 464 miliona dolara zbog poslovnih prevara njegove firme "Tramova organizacija" kojom rukovode njegovi sinovi. Tužioci su optužili kompaniju da je u velikoj meri uvećala neto vrednost i imovinu u dokumentima predatim bankama i zajmodavcima kako bi obezbedila povoljnije uslove finansiranja za neke od njegovih nekretnina.

Takođe, sud je odredio njemu i njegovim sinovima Donaldu Trampu Mlađem i Eriku zabranu poslovanja u Velikoj jabuci u trajanju od tri godine. Trampovim naslednicima je naloženo i da moraju da plate četiri miliona dolara za lažne poslove velikog "carstva" nekretnina njihovog oca.

Bajdenu sin Hanter boljka

Foto: AP

STVARI, doduše, ne stoje najbolje ni za aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji se zbog poodmaklih godina i sve češćih gafova na javnim nastupima nalazi pod kišom kritika svojih glasača. Njegovo rukovođenje ekonomijom, kao i potezima koje njegova administracija povlači na Bliskom istoku i Ukrajini mu, takođe, ljuljaju rejting. Osim toga, i Bajden ne može da se pohvali velikom podrškom sina Hantera, koji se suočava sa više krivičnih postupaka, a važi i za lečenog zavisnika od droge.

No, uprkos svemu tome Tramp je nedavno odneo još jednu ubedljivu pobedu na unutarstranačkim izborima, ovoga puta u Južnoj Karolini, gde je osvojio 61 odsto glasova, dok je njegovoj jedinoj protivkandidatkinji i bivšoj guvernerki te savezne američke države Niki Hejli pripalo tek 39 procenata.

Pored toga, Tramp, osim u svojoj stranci, za favorita važi i u odnosu na Bajdena. Prema poslednjim anketama, lideru republikanaca podršku daje 47 odsto birača, a šefu demokrata 44 procenata. Ipak, kako je put dug do novembra, američka, ali i svetska javnost se pita da li bi pritisak na Trampovog sina, uz brojne optužnice koje se bivšem stanaru Bele kuće stavljaju na teret saplesti Trampa na njegovom putu ka drugom mandatu na čelu SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)