NOVA BRIGA ZA BRATISLAVU: Poslali Kijevu PVO sisteme i sad moraju da strepe

Novosti online

03. 03. 2024. u 20:38

ITALIJA planira da povuče svoje sisteme PVO SAMP/T iz Slovačke, naveli su pojedini mediji pozivajući se na reči slovačkog premijera Roberta Fico. Ovaj sistem je privremeno raspoređen u Slovačkoj tokom prošle godine, kako bi se zamenili američki "patrioti" koje je Bratislava isporučila Kiejvu.

НОВА БРИГА ЗА БРАТИСЛАВУ: Послали Кијеву ПВО системе и сад морају да стрепе

Foto Tanjug/AP

"Dobio sam obaveštenje od italijanske vlade da će njihovi sistemi PVO, koje su nam pozajmili na godinu dana, biti povučeni iz Slovačke, jer su im potrebni na drugim mestima", izjavio je Fico, bez daljeg objašnjenja gde će to tačno ovi sistemi biti prebačeni.

Premijer Slovačke je izrazio zabrinutost u vezi sa bezbednošću svoje zemlje nakon što se sistemi uklone, pošto Slovačka trenutno nema alternativu da zaštiti svoj vazdušni prostor.

"Prvo je prethodna vlada donirala operativne sisteme PVO S-300 ruske proizvodnje Ukrajini. Potom smo jedno vreme imali američke "patriote", pa su i oni uklonjeni, a sada će nam i italijanski sistemi biti oduzeti", rekao je Fico.

Postupke slanja naoružanja slovačke vojske Ukrajini po cenu sopstvene bezbednosti nedavno je doveo u pitanje i novi ministar odbrane Robert Kalinak. On je tokom intervjua za list "Standard" u januaru optužio prethodne vlade da su predale ključna sredstva oružanih snaga Ukrajini, bez prethodno napravljenih planova o nabavci adekvatne zamene za njih i naglasio da će verovatno biti potrebne godine da se nadomesti šteta načinjena nacionalnoj bezbednosti.

Podsećanja radi, od kada je preuzeo funkciju premijera u septembru prošle godine Fico je u više navrata kritikovao politiku Zapada prema sukobu u Ukrajini i odlagao isporuku vojne pomoći Kijevu. Tokom jednog od svojih obraćanja proteklog meseca, zakleo se da neće slati slovačke vojnike u Ukrajinu, makar ga taj potez koštao premijerske funkcije.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)