DECI DAVALI HORMONE KAO BOMBONE: Užas u Italiji - Specijalno tužilaštvo u Firenci istražuje Univerzitetsku bolnicu "Kaređi"

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

04. 03. 2024. u 18:18

TUŽILAŠTVO u Firenci uperilo je farove na odeljenje Univerzitetske bolnice "Kaređi", specijalizovano za terapiju promene pola među maloletnicima.

ДЕЦИ ДАВАЛИ ХОРМОНЕ КАО БОМБОНЕ: Ужас у Италији - Специјално тужилаштво у Фиренци истражује Универзитетску болницу Каређи

Foto: EPA

 Zaplenjena je medicinska dokumentacija kako bi se utvrdilo da li su mladim pacijentima davali hormon triptorelin koji blokira pubertet, a slučaj moguće zloupotrebe prijavio je lično ministar zdravlja Oracio Skilači.

Tužilaštvo je započelo istragu nakon jedne inspekcije koju je poslao ministar, a na poslaničko pitanje, odnosno informacije od pre nešto više od mesec dana. Inspektori su utvrdili da je izvesnom broju maloletnika dat lek koji blokira pubertet a da pre toga nisu bili podvrgnuti psihoterapiji, kako zahteva Italijanska agencija za lekove (AIFA).

Lek triptorelin je usvojen za upotrebu u Italiji 2019. i uzima se kako bi se prekinuo pubertet kod dece koja manifestuju nelagodnost unutar svoga tela, tako bi prekid razvoja adolescencije u tim slučajevima omogućio zainteresovanom da sazri za donošenje samostalne odluke o svojoj budućnosti i eventualnoj promeni pola.

Prva faza istrage pokazala je da nisu svi mladi u toj ambulanti tretirani triptorelinom bili podvrgnuti najpre jednom dužem tretmanu psihoterapeuta, koji je obavezan pre nego što se pristupi terapiji. Iz nalaza proizlazi da je tretman u bolnici "Kaređi" od 2021. do 2023, od 140 maloletnika započelo njih 44, a da nisu prošli psihoterapiju jer u ovom centru ne postoji specijalista neuropsihijatar za maloletne osobe, profesionalac koji treba da prati one koji su se odlučili za seksualnu tranziciju.

Transdžender kao moda

PREMA portalu "Infotrans", u Italiji postoji 14 bolnica i javnih ambulanti koje rade besplatno hirurške zahvate promene pola. O temi seksualne tranzicije mnogo se diskutuje čak i u zemljama gde je takva praksa započeta mnogo ranije. U Italiji javnost postavlja pitanje da li se otišlo predaleko u promeni pola i da li je to sada već postala moda.

Inspekcija je, međutim, izazvala buru među roditeljima jer su neki od njih bili ohrabreni da idu dalje, a neki su uputili tužbe zabrinuti za svoju decu. AIFA je taj lek, inače, stavila na tržište sa nekom drugom namenom (po pravilu za korišćenje u svrhu snižavanja testosterona u nekim kliničkim slučajevima i kao kod raka prostate u poodmaklom stanju).

Za tretman kod maloletnika međutim, postoje dve fundamentalne preporuke, psihološka i psihijatrijska pratnja za one koji uzimaju lek a čiju dijagnozu mora da potvrdi multidisciplinarna ekipa lekara.

O ovom slučaju u parlamentarnoj raspravi dve doktorke su potvrdile da je neuropsihijatar za maloletnike u tu bolnicu dolazio samo jednom mesečno iz mesta Prato, što ni izdaleka nije dovoljno s obzirom na nepopravljivu štetu koja se može naneti pacijentu.

U Londonu je pre dve godine zatvoreno odeljenje jedne bolnice za seksualnu tranziciju sa optužbom da se suviše površno pristupalo u davanju leka za zaustavljanje puberteta. Sada se očekuje odluka tužilaštva iz Firence da li će i tamošnja bolnica "Kaređi" biti zatvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)