PUTIN ODBACIO SPORAZUM SA BRITANIJOM: Potpisao novi zakon i otkazao dokument iz 1956. godine

Novosti online

11. 03. 2024. u 12:57

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se otkazuje sporazum iz 1956. kojim je britanskim mornarima dozvoljeno da pecaju u ruskoj zoni Barencovog mora.

ПУТИН ОДБАЦИО СПОРАЗУМ СА БРИТАНИЈОМ: Потписао нови закон и отказао документ из 1956. године

Foto: Tanjug

U Moskvi je 25. maja 1956. potpisan sporazum između vlada SSSR-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Ona je dala pravo britanskim ribarskim brodovima da pecaju u vodama Barencovog mora duž obale Koljskog poluostrva, duž kopna istočno od rta Kanin Nos i duž obale ostrva Kolgujev. Pošto je Rusija nakon njegovog raspada postala pravni naslednik SSSR-a, sporazum je nastavio da važi.

Uzimajući u obzir odluku Velike Britanije od 15. marta 2022. da ukine režim najpovlašćenije nacije u bilateralnoj trgovini sa Rusijom, otkazivanje sporazuma „neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice“ za Rusku Federaciju, navodi se u obrazloženju.

Kako je primetio zamenik načelnika Ministarstva poljoprivrede Maksim Uvaidov, ovaj sporazum je bio jednostran i davao je ovlašćenja i prava samo britanskoj strani, dok ovaj sporazum nije davao takva ovlašćenja sovjetskim i ruskim ribarima.

Predsednik Sveruskog udruženja ribara Nemac Zverev objasnio je za RIA Novosti da odbijanje jedne od strana u sporazumu ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!