LAVROV: Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj zauvek je zatvoreno

Novosti online

16. 03. 2024. u 13:32

KRIM i Sevastopolj su sastavni deo Rusije i pitanje kome te teritorije pripadaju zauvek je zatvoreno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video poruci posvećenoj 10. godišnjici "Krimskog proleća".

ЛАВРОВ: Питање коме припадају Крим и Севастопољ заувек је затворено

FOTO: Tanjug/AP

- Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj je zatvoreno. Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema rečima ministra, proteklih godina bilo je moguće prevazići mnoge probleme koji su "nasleđeni" od Ukrajine. 

- Imajući jasne izglede za dalji razvoj, Krimljani mogu sa samopouzdanjem i optimizmom da gledaju u budućnost, dodao je on.

Pored toga, kako je naveo, na Krimu se striktno poštuju prava svih građana bez izuzetka, bez obzira na nacionalnost i jezik. 

Lavrov je ocenio da je dalji razvoj situacije pokazao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom bila jedina ispravna odluka. 

- Ona je omogućila da se zaštiti život, čast i dostojanstvo Krimljana od nasrtaja rusofobičnog kijevskog režima, rekao je ministar i čestitao svim stanovnicima poluostrva 10-godišnjicu "istorijskog ujedinjenja sa Rusijom". 

Danas se navršava 10 godina od održavanja referenduma na Krimu i u Sevastopolju o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom, nakon državnog udara u Ukrajini. 

Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o prijemu Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta taj dokument je ratifikovala Federalna skupština. 

Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije. 

BONUS VIDEO: PRVI PUT U JAVNOSTI - KOMPLETAN SPISAK IMENA I PREZIMENA: BIA izdaje publikaciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove