NAPAD NA RAFU OTEŽAVA MIR : Nemački kancelar poručio izraelskim vlastima

I. Stanojević

18. 03. 2024. u 12:11

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc ocenjuje da bi napad Izraela na Rafu otežao uspostavljanje regionalnog mira.

НАПАД НА РАФУ ОТЕЖАВА МИР : Немачки канцелар поручио израелским властима

Tanjug

Posle razgovora s jordanskim kraljem Abdulahom, Šolc je istakao da će planirani napad na Rafu, u kojoj se trenutno nalazi više od milion Palestinaca, biti predmet dijaloga s izraelskim premijerom Benjamnom Netanijahuom kasnije, u sklopu posete kancelara tom regionu.

Šolc je istakao da su razgovori sa kraljem Abdulahom još jednom jasno poručili koliko je važno da se svi pregovori dotaknu dugoročnih izgleda za moguću mirnu koegzistenciju između Izraela i potencijalne palestinske države.

- Sada se radi o tome da osiguramo trajan prekid vatre, što bi nam omogućilo da sprečimo kopnenu ofanzivu na Rafu - dodao je Šolc. - Mora da se zaustavi pogoršanje situacije, iako Izrael ima pravo na samoodbranu. Nemoguće je da raseljeni u Rafi budu direktno ugroženi bilo kakvim vojnim dejstvima i operacijama koje se tamo preduzimaju.

Šolc nije obrazložio koja bi bila reakcija Berlina na velika kopnena dejstva u Rafi, niti da li bi Berlin, u tom slučaju, ograničio izvor oružja Tel Avivu. Nemačka je, podsećaju svetski mediji, pored SAD, jedan od najjačih saveznika Izraela. Berlin dosledno podržava pravo Izraela na samoodbranu i naglašava svoju dužnost da stane na stranu te države, da bi se iskupio za Holokaust u kom je ubijeno šest miliona Jevreja.

Nije naš problem

MINISTAR finansija u ratnoj vladi Izraela, Bezazel Smotrič, rekao je za izraelski vojni radio da "trošak rekonstrukcije Gaze nije njegov problem". On je tako odgovorio na pitanje da li postoje obećanja nekih arapskih zemalja o finansijskoj pomoći za obnovu Pojasa Gaze, navodi "Gardijan". Smotrič je pozvao premijera Benjamina Netanijahua da zabrani da pregovarački tim Izraela putuje u Katar na pregovore o oslabađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze. "Zabluda Hamasa pokazuje da su pristalice sporazuma u ratnom kabinetu i bezbednosnim institucijama izgubile put", ocenio je Smotrič.

Vlada se, međutim, suočila sa kritikama u Nemačkoj, među kojima su i viđeniji jevrejski građani te zemlje, koji tvrde da Berlin dopušta da krivica zbog Holokausta utiče na sadašnje sprovođenje politike prema Izraelu. Ipak, nemački zvaničnici su proteklih meseci isticali potrebu da se Tel Aviv pridržava međunarodnog prava u odgovoru na napade Hamasa i pozvali Izrael da dozvoli distribuciju veće količine humanitarne pomoći Pojasu Gaze. Osudili su i nasilje jevrejskih doseljenika nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu