STRAVIČAN BILANS: U nenamernoj pucnjavi, deca su u SAD ubila najmanje 157 i ranila 270 osoba 2023.

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 03. 2024. u 16:03

U NENAMERNOJ pucnjavi, deca su prošle godine ubila najmanje 157, a ranila 270 osoba, navodi grupa koja se bavi bezbednošću vatrenog oružja Evritaun.

СТРАВИЧАН БИЛАНС: У ненамерној пуцњави, деца су у САД убила најмање 157 и ранила 270 особа 2023.

Foto Tanjug/AP

Deca koja su povukla okidač najčešće su bili tinejdžeri uzrasta od 14 do 17 godina ili deca od pet i manje godina, prema podacima Evritauna, sakupljenim iz medijskih izveštaja, preneo je En-Bi-Si njuz.

Otprilike polovina incidenata uključivala je decu koja su se upucala.

U drugoj polovini, neko drugi je povređen ili ubijen, obično drugo dete.

-Žrtva je često brat, sestra, rođak ili prijatelj, izjavila je Sara Bard-Šarps, viši istraživački direktor u Evritaunu.

Prema njeinm rečima, skoro jedanput dnevno dete se dočepa napunjenog pištolja i puca u sebe ili nekog drugog, a to može da se spreči.

Među poginulima su i dvogodišnja devojčica u Indijani koja je upucala sebe iz pištolja koji je našla u svojoj kući i osmogodišnji dečak u Alabami koji je upucan vatrenim oružjem koje je izvađeno iz automobila njegove majke.

Na Floridi je 12-godišnji dečak poginuo, a 15-godišnjak je povređen kada se 14-godišnjak igrao pištoljem za koji je mislio da je ispražnjen, saopštila je policija.

Prošle godine je bilo najviše nenamerne pucnjave dece mlađe od 18 godina koje je Evritaun zabeležio otkako je počeo da ih prati 2015. godine - 411 incidenata koji su doveli do povreda ili smrti.

Prema ograničenim podacima Centara za kontrolu bolesti (CDC), ukupna stopa nenamernih smrtnih slučajeva dece i odraslih opala je od 1990-ih, ali vatreno oružje ostaje vodeći uzrok slučajne smrti dece.

Prema istraživanju iz 2015. godine, procenjuje se da je 4,6 miliona američke dece živelo u domovima sa najmanje jednim napunjenim i otključanim vatrenim oružjem, a prodaja oružja je od tada porasla.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je suosnivač Evritauna.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024