POTPISALA PLAN ZA AFRIKU: Italijanska premijerka Đorđa Meloni u dvostrukoj misiji u Egiptu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

19. 03. 2024. u 08:26

OVOGODIŠNjA predsedavajuća G7, italijanska premijerka Đorđa Meloni, sastala se sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u dvostrukoj misiji.

ПОТПИСАЛА ПЛАН ЗА АФРИКУ: Италијанска премијерка Ђорђа Мелони у двострукој мисији у Египту

Foto: Printskrin Novosti

Evropski segment je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije sa Kairom, kojom se postavljaju temelji za strateško partnerstvo EU i Egipta. Bilateralni se odnosi na stratešku izgradnju novog partnerstva Italije i država afričkog kontinenta, među kojima je Egipat prva od devet zemalja.

Italija je potpisala 10 deklaracija Plana za Afriku, od poljoprivrede, do infrastrukturne.

Dva sporazuma potpisana su u istom danu. Evropska unija se sa Egiptom dogovara o ilegalnoj migraciji, uz pomoć za ekonomsku i političku sigurnost vrednu 7,4 milijarde evra do 2027, godine, od čega je 200 miliona za kontrolu migarcije i granica.

Potpisnici Strateškog sporazuma o zaustavljanju imigracije, u ime EU, bili su predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, austrijski kancelar i premijeri Belgije, Grčke i Kipra.

- Afrika igra u aktuelnom geopolitičkom kontekstu apsolutno sratešku ulogu koju nismo adekvatno ocenili u prošlosti. Težimo da radimo zajedno mnogo više kako bismo pomogli državama porekla migranata investicijama u sprečavanju ilegalne migracije - zaključila je Melonijeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima