PRVI DIJALOG MALO USPEHA: Svađa Japana i Kine zbog radioaktivnog otpada

I.S.

01. 04. 2024. u 12:29

JAPAN i Kina organizovali su u Dalianu, na severoistoku Kine, stručno savetovanje o ispuštanju prečišćene radioaktivne otpadne vode iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima, što je najnoviji pokušaj da dve zemlje reše vruć međudržavni spor.

ПРВИ ДИЈАЛОГ МАЛО УСПЕХА: Свађа Јапана и Кине због радиоактивног отпада

Foto: AP

Nije se, međutim, mnogo odmaklo sa mrtve tačke. Japanska strana, tvrdi da je ispuštanje vode iz NE Fukušima bezbedno i da se sprovode detaljne aktivnosti praćenja nivoa radijacije, dok Kina ostaje pri zabrani uvoza svih morskih proizvoda iz Japana kao odgovoru na ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode u Pacifik, koje je počelo prošlog leta.

Prema japanskom MIP, ovi razgovori, prvi su javno potvrđen japansko-kineski ekspertski dijalog o ispuštanju vode iz Fukušime, iako su dve zemlje već komunicirale o tom pitanju na različitim nivoima. Japan je u četiri navrata ispuštao prečišćenu vodu iz NE Fukušima u Tihi okean, a poslednja operacija ispuštanja vode iz Fukušime, završena je sredinom marta.

Japan tvrdi da je ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz oštećene nuklearke Fukušima, sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti i odbacuje zabrinutost zbog uticaja ove operacije na ljudsko zdravlje ili životnu sredinu. Kina se, sa druge strane, protivi ispuštanju prečišćene radioaktivne vode u okean i ističe da japanska vlada treba da odgovori na sve zabrinutosti međunarodne zajednice, da ima punu, iskrenu komunikaciju sa susednim zemljama i da na odgovoran način tretira vodu, kontaminiranu nuklearnom energijom.

U nuklearnoj elektrani Fukušima, oštećenoj u zemljotresu u martu 2011. godine i cunamiju koji je usledio, nakupile su se ogromne količine radioaktivne vode, korišćene za hlađenje otopljenog nuklearnog goriva. Te otpadne vode, tretirane su s ciljem da se ukloni većina radionuklida, osim tricijuma. Voda iz Fukušime je, kako tvrde Japanci, potom razblaživana i takva ispuštana u Pacifik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?