IZA NAS JE NAJTOPLIJI MART U ISTORIJI: Stručnjaci zabrinuti zbog klimatskih promena koje stižu u budućnosti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 04. 2024. u 15:26

KLIMATSKE promene bi mogle da uđu u domen „neistraženih fenomena" ukoliko temperature ne padnu do kraja godine, rekao je vodeći naučnik Bi-Bi-Siju.

ИЗА НАС ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ МАРТ У ИСТОРИЈИ: Стручњаци забринути због климатских промена које стижу у будућности

FOTO: Arhiva novosti

Do navedenog upozorenja je došlo jer su podaci pokazali da je prošli mesec bio najtopliji mart u istoriji. To je izazvalo zabrinutost kod nekih koji smatraju da bi svet mogao preći u novu fazu još bržih klimatskih promena.

Vremenski fenomen poznat kao El Ninjo delimično je odgovoran za nedavnu toplotu. Temperatura bi privremeno trebalo da se spuste nakon što El Ninjo oslabi u narednim mesecima, ali su neki naučnici zabrinuti da to možda neće biti slučaj.

- Do kraja leta, ako i dalje budemo imali temperature koje ruše rekorde u Severnom Atlantiku ili drugde, onda zaista ulazimo u nepoznate vode - rekao je Gavin Šmit, direktor Instituta za proučavanje svemira pri Nasi, za Bi-Bi-Si.

Mart 2024. godine bio je 1,68 stepeni Celzijusa topliji u poređenju sa "preindustrijskim" vremenima, pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva, podaci su programa Evropske unije "Copernicus Climate Change Servise".

Za sada, dugoročni trendovi zagrevanja i dalje su uglavnom u skladu sa očekivanjima, i većina istraživača još ne veruje da je klima ušla u novu fazu. Naučnici se trenutno bore da tačno objasne zašto je kraj 2023. bio tako topao.

Rekord u martu se očekivao. El Ninjo, koji je počeo prošlog juna i dostigao je vrhunac u decembru, dodao je toplinu koja je već bila prisutna u atmosferi zbog sagorevanja fosilnih goriva, glavnog uzroka visokih temperatura.

Međutim, temperature su počele da ruše rekorde, a posebno oko septembra prošle godine. Tada je El Ninjo još uvek bio u razvoju, tako da se ovo dodatno zagrevanje ne može baš objasniti.

"Teško je da predvidimo budućnost"

Šmit je veoma zabrinut zbog toga šta ovo zagrevanje može da znači za budućnost.

- Naša predviđanja su prilično podbacila za 2023. godine. Ako prethodne statistike ne funkcionišu, onda postaje mnogo teže reći šta će se dogoditi u budućnosti - rekao je.

- Još pokušavamo da shvatimo šta je uzrok dramatičnih promena s kraja prošle godine, i koliko dugo će se ova situacija nastaviti - slaže se doktorka Samanta Burdžes iz Kopernika.

El Ninjo polako jenjava, a očekuje se da će se završiti u narednih nekoliko meseci. Prema trenutnim predviđanjima, očekuje se hladna faza El Ninja kasnije ove godine. Hlađenje morske površine bi dovelo do privremenog pada globalnih temperatura vazduha.

- Definitivno vidimo slabljenje El Ninja, ali pitanje je šta će biti do tada - kaže Mišel Luruk, naučnica iz NOAA centra za predviđanje klime.

Međutim, naučnici su sigurni u jednu stvar: način da se zaustavi globalno zagrevanje jeste brzo smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

- Imamo mogućnost da u narednim godinama pokušamo da ublažimo uticaje klimatskih promena smanjenjem emisija - kaže dr Anželik Mele iz Merkator Ocean Internacional i dodaje:

- Razumem izazove, ali istina je da ako ne delujemo, dolazi budućnost u kojoj će temperature 2023. biti nova normalnost.

(MONDO)

BONUS VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost