GRČKA PRODJA 108 LOVACA F-16: Koliko će završiti u Ukrajini? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 17:25

GRČKA je objavila planove za prodaju 108 starijih lovaca F-16C/D Block 30, 32 od ​​kojih bi 32 mogla biti isporučena Ukrajini.

ГРЧКА ПРОДЈА 108 ЛОВАЦА Ф-16: Колико ће завршити у Украјини? (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Izvori takođe navode mogućnost isporuke francuskih borbenih aviona Mirage 2000-5 Mk 2 Ukrajincima.

Grčki portal Newsbreak prenosi da će do 2030. godine dve stotine lovaca 4. i 5. generacije ući u službu grčkog vazduhoplovstva. S tim u vezi, očekuje se povlačenje iz upotrebe starijih letelica. Istovremeno, tokom rada, lovci su dva puta modernizovani i potrošili su oko 60% svog radnog veka.

Pored toga, 24 lovca Mirage 2000-5 Mk 2 biće povučeno iz upotrebe, od kojih neki, uz dozvolu Francuske, mogu biti poslati u pomoć Kijevu. Druga alternativa ovom potezu je prodaja aviona Indiji. Istovremeno, Newsbreak je pomenuo lošu tehničku podršku za ove avione u poslednjih nekoliko godina, zbog čega je njihova efikasnost dovedena u pitanje.

Ranije je član grčkog parlamenta Nikos Papanastasis najavio planove Atine da preko Praga prebaci desetine hiljada cisterni napunjenih fosforom u Kijev. Poslanik iz sastava Komunističke partije Grčke je sa žaljenjem konstatovao da takav korak doprinosi počinjenju teških ratnih zločina i slabi bezbednost same Grčke. Papanastasis smatra saučesništvo u ovim delima i tihi konsenzus drugih strana.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!