PUTIN PORUČIO: Moskva bila prinuđena da odgovori na ukrajinske napade

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 21:09

MOSKVA je bila prinuđena da odgovori na ukrajinske napade na ruske energetske objekte, ali se uzdržavala od ovakvih napada tokom zimskog perioda, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

ПУТИН ПОРУЧИО: Москва била принуђена да одговори на украјинске нападе

FOTO: Tanjug/AP

-Nažalost, u poslednje vreme smo videli seriju napada na naše energetske objekte i bili smo prinuđeni da odgovorimo. Iz humanitarnih razloga nismo izvodili nikakve napade zimi, imajući u vidu da nismo hteli da ostavimo bez struje socijalne ustanove, bolnice i tako dalje, ali smo nakon napada na naše energetske objekte bili prinuđeni da odgovorimo, objasnio je on.

Protivnici Rusije saterali su sebe u ćošak kada su odustali od pregovora, nadajući se da će je pobediti na bojnom polju, ocenio je Putin.

-Mislim da su oni, u svakom slučaju, suprotna strana, u izvesnoj meri saterala sebe u ćošak kada je odustala od pregovora u nadi da će pobediti Rusiju na bojnom polju, nanevši joj strateški poraz. Sada shvataju da je to nemoguće, istakao je Putin.

Govoreći o napadima na ukrajinske energetske objekte, Putin je rekao da je to demilitarizacija i direktan uticaj na vojno-industrijski kompleks Ukrajine.

-Ali još jednom ponavljam, ako se sve svede na rešavanje onih pitanja o kojima od starta govorimo, a udari na energetski sektor povezani su i sa rešavanjem jednog od zadataka koji smo sebi postavili, a to je demilitarizacija, pre svega, polazimo od činjenice da na taj način utičemo na odbrambenu industriju, vojno-industrijski kompleks Ukrajine i to direktno, naglasio je predsednik Rusije.

Istovremeno, dodao je da „ako ipak pređemo na neke razgovore o rešavanju svih pitanja drugim sredstvima, naravno, kao što sam već mnogo puta rekao po tom pitanju, mi smo za to spremni“.

Takođe je naglasio da Rusija nikada nije odbijala mirno rešenje spora sa Ukrajinom, štaviše – upravo tome je bila sklona.

Putin je podsetio da je Ukrajina pod pritiskom Zapada odustala od dugo pripremanih sporazuma i „bacila ih u smeće“.

-Započeli smo to u dva grada, zatim se pregovarački tim preselio u Tursku, u Istanbul, tamo smo praktično završili ovaj veliki posao, parafirali ovaj dokument sa obe strane. Zatim je pod pritiskom Zapada ukrajinska strana odustala od ovih sporazuma, rekao je ruski lider.

-Da vas podsetim da nam je tada rečeno da ne sme da se potpisuje dokument – Ukrajina ne može da potpiše sa "pištoljem uperenim u glavu”, moramo da povučemo trupe iz Kijeva, mi smo to uradili. Odmah nakon što smo to uradili, naši dogovori su bačeni u smeće, istakao je Putin.

Govoreći o predstojećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, Putin je konstatovao da Rusiju ne zovu na taj događaj, a istovremeno govore da se bez nje ne može.

-Sada se, kao što znate, promoviše ideja o održavaju nekakve konferencije u Švajcarskoj. Nas tamo ne zovu. Štaviše, oni smatraju da mi tamo nemamo šta da radimo. Istovremeno kažu da se bez nas ništa ne može rešiti. A pošto mi tamo ne idemo, to je već luda kuća, ocenio je ruski lider.

Putin je dodao da je Moskva protiv nametanja šema za ukrajinsko rešenje koje nemaju veze sa stvarnošću.

-Još jednom želim da naglasim da smo mi za (pregovore o mirnom rešenju), ali ne u formatu da nam nameću bilo kakve šeme koje nemaju veze sa realnošću, poručio je ruski lider, komentarišući inicijativu Švajcarske o održavanju samita o Ukrajini bez Rusije.

Putin je siguran da je Ukrajina već shvatila da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju.

-Odustali su od pregovora. Sada su se našli u prilično teškoj situaciji, konstatovao je ruski lider.

Beloruski predsednik je tokom razgovora skrenuo pažnju na izjave na Zapadu da će „Lukašenko i Putin sutra zauzeti Evropu“.

-To su gluposti koje su potrebne vladajućim krugovima (u zapadnim zemljama) da objasne i opravdaju svoje rashode na rat u Ukrajini. To je sve. To je glavni razlog zašto se ta tema naduvava – tema nekakve agresivne politike od strane Rusije. To je glavno, drugi razlozi ne postoje, istakao je Putin.

LUKAŠENKO: MINSK PODRŽAVA MOSKVU

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na sastanku u Kremlju izjavio da Minsk apsolutno podržava stav Moskve o mirovnom procesu.

Kako je naveo, učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj u odsustvu Rusije moći će da se dogovore samo o eskalaciji.

-Ako žele u Švajcarskoj – oni to nazivaju mirovna konferencija – ako tamo žele da razgovaraju o miru u Ukrajini bez nas… naš stav je da se tamo mogu dogovoriti samo o tome kako da pojačaju eskalaciju ovog sukoba. Kakav mirovni proces može biti bez Rusije?, rekao je Lukašenko.

 

O EKONOMSKIM ODNOSIMA

Putin je istakao da se ekonomski odnosi Rusije i Belorusije uspešno razvijaju.

-Prošle godine smo pokazali dobar tempo ekonomskog rasta. I sada je sve u usponu. U prvim mesecima ove godine beležimo čak veći rast nego prošle godine, precizirao je ruski lider.

On je dodao da saradnja između zemalja nastavlja da raste.

Ruski lider je naglasio da će razgovarati sa Lukašenkom i o bezbednosnim pitanjima na zapadnim granicama Belorusije i Rusije.

-Znam da ste u toku sa svim događajima na ukrajinskom pravcu, ali ću ipak iskoristiti vašu posetu da vas detaljno informišem o tome što se dešava, istakao je Putin na početku sastanka sa Lukašenkom.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić