PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu

Francuska policija uhapsila je muškarca koji je tri sata držao u opsadi iranski konzulat u Parizu. Čovek star 61. godinu upao je oko podneva u konzulat i zapretio da će se dići u vazduh. Isticao je da na sebi ima eksplozivni pojas, pokazujući ga snagama reda.

ПОДРЖАВАО РЕВОЛУЦИЈУ, СВЕТИО БРАТА: Ево ко је мушкарац који је претио експлозијом у иранском конзулату у Паризу

Foto: Tanjug

Na lice mesta, u blizini Trga Trokadero, odmah su izašle jake policijske i spasilačke ekipe. Kao motiv napadač je izneo želju da osveti svog brata, bez više detalja.

Oko 15 sati, pregovori koje su vodili specijalci urodili su plodom, pa se vinovnik predao. Ispostavilo se da je nosio "taktički prsluk" sa lažnim bombama. Pretresom konzulata i njegovog automobila nije pronađen eksploziv. Detaljna provera i dalje traje.

Napadač je rođen u Iranu, ali ima francusko državljanstvo. Isto konzularno predstavništvo Irana pokušao je da zapali u septembru 2023, ali je u tome osujećen. Svoj gest je tada objasnio namerom da želi da podrži revoluciju protiv iranskog režima. U oktobru je zbog toga osuđen na 8 meseci zatvora, uslovno na dve godine. Žalio se i u ponedeljak ga je čekalo ponovljeno suđenje.

Istraga utvrđuje kako je, u aktuelnom međunarodnom kontekstu, napadač mogao da uđe u konzulat s nečim što liči na eksplozivnu napravu i izazove ovakav bezbednosni incident.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)