SRAMOTA U SAVETU EVROPE: Zaharova - Priština nema pravo na članstvo, nije nezavisna država

Novosti online

19. 04. 2024. u 21:15

VEĆINOM glasova je podržan potpuno pristrasan i netačan zaključak izvestioca PS Saveta Evrope, Grkinje Dore Bakojani, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova povodom prihvatanja zahteva takozvanog Kosova za članstvo u SE.

СРАМОТА У САВЕТУ ЕВРОПЕ: Захарова - Приштина нема право на чланство,  није независна држава

Foto: Profimedia

- Bakojani sastavila 'mišljenje' o kosovskom zahtevu na osnovu poseta Prištini i Briselu, ali ne i Beogradu, čiji se suverenitet prema međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244, prostire na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva. 

Ona je ocenila da je očigledno da je "Priština potpuno nespremna za ulazak u Savet Evrope, da nema pravo na to, pošto se, prema povelji, u organizaciju primaju samo nezavisne države, što Kosovo nije" i dodala da je ta "fundamentalna činjenica ponovo zanemarena".

- Šta tek reći o bezakonju koje traje u pokrajini – progonu Srba, otimanju i skrnavljenju pravoslavnih svetinja, monstruoznoj korupciji, organizovanom kriminalu i svakodnevnom nasilju. U pokrajini ne postoje minimalni standardi ljudskih prava, ali to ne smeta PSSE, koja svoje prioritete postavlja na svoj način, navela je predstavnica ruskog MSP-a.

Prema njenim rečima, glasanje za članstvo takozvanog Kosova je sramota za Parlamentrnu skupštinu SE, koja je, kako je naglasila, potvrdila svoju privrženost obezvređivanju međunarodnopravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi.

Dodala je da odluka nije doneta jednoglasno i da su mišljenja bila podeljena "čak i u delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale "nezavisnost" tzv. Kosova.

- To ukazuje da na kontinentu još uvek postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama 'kosovskog projekta' i njihovoj neprincipijelnoj liniji, zaključila je Zaharova.

BONUS VIDEO: MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije