RAT U UKRAJINI: Ruske jedinice napredovale na više pravaca oslobođeni Novomihajlovka i Semjonovka; Uništeno 5 abramsa (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

20. 04. 2024. u 07:14 >> 02:24

RAT u Ukrajini – 787. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руске јединице напредовале на више праваца ослобођени Новомихајловка и Семјоновка; Уништено 5 абрамса (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Izveštaj sa fronta: Ruske jedinice napredovale na više mesta oslobođeni Novomihjlovka i Semjonovka (MAPA/VIDEO)

Veliki nalet dronova Oružanih snaga Ukrajine na ruske regione zabeležen je ujutro. Osim toga, civili u Belgorodskoj oblasti su poginuli u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga.


Ruska vojska je zauzvrat napala Zaporošku fabriku za popravku električnih lokomotiva, uništavajući radionice. U Dnjepropetrovsku ponovo je oštećena železnička infrastruktura. U Družkovki (DNR pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine) pogođena je tačka raspoređivanja VSU. U Konotopu u Sumskoj oblasti pogođena je vazdušna baza.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Hersona, avijacija Oružanih snaga Rusije pogodila je tačku razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra. Ukrajinske oružane snage napale su Dnjeprjan i druga sela.


Artiljerijski dueli ne prestaju na zaporoškom pravcu. Oružane snage Ukrajine koriste kasetnu municiju – ruska vojska odgovara na položaje Oružanih snaga Ukrajine u desantima svim puškama, gađajući opremu Oružanih snaga Ukrajine dronovima. Na ovom delu fronta ukrajinski dron je ubio dopisnika Izvestija Semjona Eremina.

U pravcu južnog Donjecka naša vojska napreduje sa istočne strane Ugljedara autoputem Sladkoe-Vodjanoe – ovo nije isto što i Vodjanoe kod Pervomajskog, bliže Donjecku.



Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije jurišaju na zapadnu periferiju Novomihajlovke, gde su ostale grupe Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, ruske snage su uspele da napreduju na liniji Sladkoje-Novomihailovka. Vazdušno-kosmičke snage Rusije gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u susednoj Paraskovjevki. Ruska vojska je dobro napredovala u zasadima od Pobede do južne periferije Georgijevke. Da podsetim da su u samoj Georgijevki ruske snage zadobile uporište na severu. Napredovanje ruske armija ovde će pomoći da se izvrši veći pritisak na grupaciju Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki, gde ruska vojska napreduje u jugoistočnom delu, ukopavši u blizini zgrade železničke stanice i njenoj okolini.



Sa Avdejevskog fronta stižu informacije o oslobođenju Semjenovke. Izgleda da su ruske snage i ovde završile posao. U Netajlovu Oružane snage Rusije zaobilaze položaje Oružanih snaga Ukrajine na desnoj strani duž reke. Kod Jasnobrodovke se vode borbe, a napreduju i u Umanskom. U Berdičiju ruska vojska gura Oružane snage Ukrajine do skretanja puta za Novobahmutovku. Juče su u Očeretinu izbile borbe za trafostanicu, a danas je ruska vojska proširila front za 300m na južnoj periferiji. Sa fronta se javlja da su se ruske jedinice učvrstile u kućama na istočnoj periferiji. Oružane snage Ukrajine aktivno prikupljaju rezerve.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Artemjovska vode se borbe u Časovom Jaru, gde je ruska vojska suočena sa zadatkom da se kreće duž bokova kako bi stigla do vodenog kanala Severski Donjec – Donbas. Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije napredovali su 500 metara severno od mikrookruga Kanal. Vode se borbe na bokovima severno od Časovog Jara, u Kalinovki, kao i kod Klešćejevke, Andrejevke i Bogdanovke.

Foto Tanjug/AP



Sa Severskog sektora izveštava se o napredovanju ruskih oružanih snaga kod Veselog. Ruske jedinice su očistile branu i zauzeli skoro sve ključne visove, nastavljajući da se kreću duž železničkog nasipa do Usjeka.

Foto Tanjug/AP


Na Kupjanskom pravcu, ruska vojska je uspela da zauzme nove položaje između Červonopopovke i Ternia, napredovanje do Terna bilo je oko 1 km.

 

Rusi zauzeli Novomihajlovku

Ruske snage, 155. divizije mornaričke pešadije zauzele su posle višemesečnih krvavih borbi Novomihajovku i otvorili put ka Ugljedaru.

HVALA AMERICI: Zelenski zahvalio Kongresu zbog usvajanja pomoći Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa SAD što je usvojio zakon o vojnoj pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara.

Foto: Profimedia

 

Ukrajinski ministar: Ubice su efikasnije na frontu

Ukrajinski osuđenici koji služe kaznu za ubistvo treba da budu regrutovani i poslati na liniju fronta da se bore protiv ruskih snaga, smatra ministar pravde te zemlje Denis Maljuska.

Napad na Krasnogorovku: Artiljerija pokriva položaje VSU (VIDEO)

238. brigada raketnom artiljerijom pokriva položaje Oružanih snaga Ukrajine, podržavajući napredovanje naših kopnenih jedinica.

 

Uništeno 5 abramsa, još 3 oštećena

Rusija je u poslednja dva meseca izbacila iz stroja pet tenkova „ambrams“ koje su SAD isporučile Ukrajini, piše „Njujork tajms“. Od početka godine još najmanje tri tenka su oštećena.

Foto telegram RVvoenkor

Nema oružja na Zapadu za Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski neće dobiti tu količinu oružja koju traži od zapadnih saveznika, rekao je američki profesor Džon Miršajmer u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“.

Foto Tanjug/AP

 

VSU napao 20 puta Belgorodsku oblast

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata više od 20 puta napala Belgorodsku oblast. Napadi su izvedeni dronovima, dve osobe su poginule a dve ranjene, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Oboren Su-25, Ruske snage napreduju

Ruske PVO snage oborile su jedan ukrajinski borbeni avion Su-25.

Ruska vojska uništila je skladište goriva za ukrajinsku avijaciju kao i prateću tehniku.

Ruske snage poboljšale su taktičke položaje u Donjeckoj Narodnoj Republici i odbili osam kontranapada ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP

Tekst potpisa

Ruska vojna grupacija „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje u Harkovskoj oblasti i nanela je gubitke ukrajinskoj vojsci.

Ruska grupacija „Istok“ takođe je zauzela povoljnije položaje u blizini mesta Staomajorsko i Urožajno u Donjeckoj Narodnoj Repblici i nanela gubitke ukrajinskoj 128. brigadi teritorijalne odbrane.

Na hersonskom pravcu ruska vojska likvidirala je više od 30 ukrajinskih vojnika, a takođe, uništena je i jedna haubica D-20, kao i američka haubica M119.

Grupacija „Jug“ odbila je tri ukrajinska napada u blizini mesta Maksmilijanovka, Stupočki Paraskovijevka i Kalinjina u Donjeckoj Narodnoj Republici i zauzela povoljnije položaje na frontu.

Iznad Belgorodske oblasti u Rusiji oboren je ukrajinski dron avionskog tipa.

 

 

Ruske snage su pogodile vazduhoplovnu bazu u Konotopu

Ruska vojska napala je vazduhoplovnu bazu u gradu Konotop u Sumskoj oblasti i lokaciju 58. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

- Juče uveče oko 22 časa grad Konotop, Sumska oblast, zadobio je najmanje dva udara na lokalnu avio-bazu - rekao je sagovornik agencije.

Prema navodima podzemlja, u vazduhoplovnoj bazi su primećeni helikopteri. Nalazi se u ulici Petljura, u blizini se nalaze hangari, kasarne, kantina, baze, a u blizini se nalazi fabrika za remont aviona. Aerodrom ima pistu dužine 2.003 metra i širine 45 metara.

Preko 50 dronova oboreno iznad ruske teritorije

Nad teritorijom Rusije je tokom noći oboreno 50 ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Tokom protekle noći zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede niz terorističkih napada pomoću bespilotnih letelica protiv ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, a dežurni sistemi protivvazdušne odbrane presretnuli su pedesetak ukrajinskih bespilotnih letelica - naovodi se u saopštenju.

Oružane snage eliminisale su 26 bespilotnih letelica iznad Belgorodske oblasti , deset iznad Brjanske oblasti, osam iznad Kurske oblasti, dve iznad Tulske oblasti i po jedna iznad Smolenske, Rjazanjske, Kaluške i Moskovske oblasti.

Napad Ukrajine dronovima na više ruskih oblasti, dve osobe poginule u Belgorodu

Dva civila su ubijena tokom noći u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u napadu ukrajinske bespilotne letelice, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, dve osobe su poginule kada se zapalila privatna kuća u okrugu Grajvoronski nakon što su bespilotne letelice ispustile dve eksplozivne naprave.

Prema preliminarnim informacijama, kucća i pomoćni objekat su potpuno izgoreli, a još jedan je pretrpeo ozbiljnu štetu, prenosi TASS.

Ukrajinski napad dronovima zaustavljen je u Smolenskoj oblasti, a usled pada delove letelice došlo je do požara na objektu energetskog kompleksa, izjavio je načelnik oblasti Vasilij Anohin.

On je precizirao da je oko dva sata ujutru, u Kardimovskom okrugu, došlo do pokušaja napada ukrajinskih bespilotnih letelica na objekat energetskog kompleksa i da se usled pada delova letelice zapalio kontejner sa gorivom.

Ranije u toku noći, usled eksplozije drona, oštećena je energetska infrastruktura u Malojaroslaveckom okrugu Kaluške oblasti.

Ruske snage PVO oborile su u petak kasno uveče šest ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, a kada je jedan od njih pao došlo je do požara na objektu energetske infrastrukture. U ovom napadu nije bilo povređenih ni materijalne štete, navodi RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)