GANC RAZGOVARAO SA BLINKENOM: Izraelski ministar ne da bataljon ultraortodoksnih jevreja osumljičen za ratne zločine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 20:05

MINISTAR izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc zatražio je od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da preispita plan za uvođenje sankcija bataljonu Necah Jehuda Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), saopštila je danas Gancova kancelarija.

ГАНЦ РАЗГОВАРАО СА БЛИНКЕНОМ: Израелски министар не да батаљон ултраортодоксних јевреја осумљичен за ратне злочине

Foto: AP

U saopštenju se navodi da je Ganc rekao Blinkenu da bi uvođenje sankcija tom bataljonu, koji uglavnom čine ultraortodoksni haredi Jevreji, ne samo štetilo međunarodnom legitimitetu Izraela dok se bori protiv Hamasa u Pojasu Gaze, već da nema opravdanja da sankcije uvedu SAD.

Ganc, bivši načelnik štaba IDF, rekao je da je izraelski pravosudni sistem jak i nezavisan i da sve jedinice izraelske vojske podležu kodeksu ponašanja i naređenjima u skladu sa međunarodnim pravom, preneo je Tajms of Izrael.

Očekuje se da će SAD uvesti sankcije bataljonu Necah Jehuda zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovaj izraelski bataljon je uglavnom sastavljen od ultraortodoksnih haredi Jevreja i pripadnika ekstremističke jevrejske omladine, koji zastupaju krajnje desničarske stavove i nisu bili uključeni u druge borbene jedinice IDF-a, prenosi Džeruzalem post.

Tri neimenovana dobro upućena izvora rekla su za taj list da se očekuje da će SAD u narednih nekoliko dana uvesti sankcije bataljonu Necah Jehudi.

To bi bilo prvi put da vlada SAD uvodi sankcije nekoj izraelskoj vojnoj jedinici zbog aktivnosti na Zapadnoj obali.

Izvori tvrde da će u okviru američkih sankcija biti zabranjene isporuke američke vojne pomoći bataljonu Necah Jehuda.

Pored toga, navodi list, pripadnicima ove jedinice neće biti dozvoljeno da učestvuju u obuci sa pripadnicima američke vojske.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama