UČITELJI ĆE MOĆI DA NOSE PIŠTOLJE U ŠKOLAMA: Odluka države Tenesi podelila američku javnost

Novosti online

24. 04. 2024. u 08:56

ZAKONODAVCI američke države Tenesi usvojili su u utorak zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su demonstranti sa galerije glasno protestovali protiv toga.

УЧИТЕЉИ ЋЕ МОЋИ ДА НОСЕ ПИШТОЉЕ У ШКОЛАМА: Одлука државе Тенеси поделила америчку јавност

Foto: Tviter/MNPDNashville

Predlog zakona odobren je sa 68-28 glasova u Predstavničkom domu Tenesija kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog meseca.

Tenesi je imao žestoku raspravu o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nešvilu ubijeno troje dece i troje radnika škole.

Neki od demokrata u Predstavničkom domu pomogli su u vođenju protesta u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tela prošle godine.

- Ovo je užasan dan za Tenesi, našu decu, naše učitelje i zajednice, napisao je na društvenim mrežama Džastin Pirson, demokrata koji je prošle godine izbačen iz Predstavničkog doma, nakon čega je ponovno izglasan.

- Umesto da zaštite decu, opet su zaštitili oružje, rekao je on.

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD u poslednjih 25 godina.

Zagovornici ovih mera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne pucače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi verovatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Otprilike polovina svih država u SAD dopušta učiteljima ili drugim zaposlenima u školi nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tenesija, svaka osoba koja želi da nosi skriveni pištolj u školi mora da ima najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji. Trošak obuke, zajedno s vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema predlogu zakona. Direktori škola moraju dati odobrenje da osoba nosi oružje, a čelnici lokalne policije moraju biti obavešteni o identitetu nosioca.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: 1.000 KM PEŠKE: Verujete li šta se desilo patikama Nikole Rokvića posle 2 dana hodočašća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona