SOROŠ ŠIRI UTICAJ PREKO RADIJA: Kongresmen iz Teksasa uperio u prst američkog milijardera da ubrzava kupovinu medijskog giganta

A.Vojinović

29. 04. 2024. u 20:13

REPUBLIKANSKI kongresmen iz Teksasa Čip Roj optužio je američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša da pokušava da ubrza kupovinu jedne od najvećih radio kompanija SAD "Audasi", u čijem je vlasništvu više od 220 lokalnih stanica, preko Federalne komisije za komunikacije (FKK).

СОРОШ ШИРИ УТИЦАЈ ПРЕКО РАДИЈА: Конгресмен из Тексаса уперио у прст америчког милијардера да убрзава куповину медијског гиганта

Foto: EPA

Roj tvrdi da Soroš time želi da utiče na milione slušalaca širom SAD, a posebno u Teksasu, saveznoj državi tradicionalno naklonjenijoj republikancima.

Kritike na račun jednog od najvećih finansijera američke Demokratske stranke dolaze u jeku izborne kampanje za predsedničke izbore zakazane za 5. novembar, na kojima će snage ponovo odmeriti aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden i lider republikanaca Donald Tramp.

Američki mediji su ranije objavili da je Soroševa investiciona firma prošlog meseca postala najveći akcionar druge po veličini radio-kompanije u državi. "Audasi" je prethodno bankrotirao zbog duga od 1,9 milijardi dolara. Milijarder je otkupio više od 400 miliona dolara duga, odnosno, oko 40 odsto.

- Zabrinut sam jer Sorošove grupe traže od Federalne komisije za komunikacije da odobri promenu vlasništva u "Audasiju", bez toga da ona sprovede zakonom propisan proces - naveo je Roj u pismu u koje je uvid imao "Foks njuz".

Roj je u pismu istakao i da je, umesto da prođe kroz uobičajenu peticiju za proces deklarativnog odlučivanja, Soroševa grupa zatražila od FKK da odustane od tog postupka i da ga odloži za neko vreme, ukazujući da će zainteresovanim stranama u međuvremenu biti predati "specijalni nalozi".

Tramp: Aleks razamženi degenerik

TRAMP je izjavio da neće sedeti skrštenih ruku dok, kako je rekao, Soroševa fondacija ulaže milione dolara da bi sprečila njegov povratak u Belu kuću. Tramp je to izjavio posle teksta "Politika" u kome Sorošev sin Aleks kaže da "bi pobeda lidera republikanaca na izborima 2024. ugrozila evropsko jedinstvo i potkopala napredak postignut na mnogim frontovima kao odgovor na rat u Ukrajini". Tramp, međutim, nije ostao dužan Soroševom nasledniku, pozvavši svoje pristalice da zaustave "razmaženog malog degenerika".

Roj je istovremeno zahtevao od "Audasija" da mu savezni zvaničnici daju privremeno izuzeće od postojećih pravila FKK-a koja zabranjuju da vlasništvo stranih kompanija nad američkim radio-stanicama prelazi 25 odsto udela, što bi usporilo proces odobravanja. U slučaju da se sporazum realizuje, američki finansijer bi mogao da postane deo emitera u čak 45 američkih država.

Kompanija "Audasi" poseduje više od 235 muzičkih i sportskih radio-stanica, među kojima i Si-Bi-Es radio, pod čijim okriljem je 11 informativnih stanica, uključujući i San Franciskov KCBS i njujorški WCBS.

Da bogati biznismen ne miriše lidera republikanaca pokazale su i njegove česte kritike na račun bivšeg predsednika. Osim toga, pošto je lane prepustio vlasništvo nad imperijom teškom 25 milijardi dolara sinu Aleksandru, koji je preuzeo kormilo Fondacije za otvoreno društvo, Sorošev naslednik je poručio da će nastaviti da podržava američke demokratske političare, napomenuvši da će učiniti sve da spreči povratak Trampa u Belu kuću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije