ANALITIČAR CIA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Planina dokaza da je Amerika umešana u diverziju Severnog toka

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 04. 2024. u 17:00

IZA napada na Severno tok stoji najmanje jedna država, a Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija ima obavezu da to istraži, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson tokom obraćanja tom telu.

АНАЛИТИЧАР ЦИА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Планина доказа да је Америка умешана у диверзију Северног тока

Foto AP

On se pozvao sa svoje višegodišnje iskustvo rada u CIA i Stejt departmentu, u kojima je bio zadužen za sprovođenje protivterorističkih operacija.

Džonson je rekao da veruje da je dužnost i obaveza Saveta bezbednosti UN da preuzme inicijativu u rešavanju pitanja Severnog toka mirnim putem.

-Neću predstavljati planinu dokaza koji povezuju moju državu, Sjedinjene Amerike Države, sa ovim činom rata protiv Ruske Federacije i SR Nemačke. Nema uverljivog interesa nacionalne bezbednosti koji bi opravdao uništenje gasovoda Severni tok, koje je nanelo značajnu ekonomsku štetu narodu u Nemačkoj, naglasio je Džonson.

On je dodao da taj napad nije učinio ništa kako bi okončao sukob Rusije sa jedne i Ukrajine i njenih pomoćnika sa druge strane, već je "stvari učinio gorim".

Džonson je rekao da se tajne operacije ne organizuju na licu mesta, već da se one pripremaju i uvežbavaju pre sprovođenja.

-Izveštaj Simora Herša o američkoj tajnoj operaciji protiv Severnog toka je u skladu sa znanjima koja sam stekao tokom rada u CIA krajem osamdesetih godina, naglasio je on.

Džonson je kritikovao države članice NATO-a zbog sporosti istrage napada na Severni tok, poredeći ih sa tri majmuna koji "ne vide, ne čuju i ne govore zlo".

Pozivajući se na sopstveno iskustvo, Džonson je rekao da je "veze između kriminalnih organizacija, vodećih svetskih korporacija, finansijskih ustanova i obaveštajnih organizacija nisu fantazija", već da postoje, kao i da uključuju stotine milijardi dolara.

-Moje iskustvo mi govori da bi dobro finansirana istraga, koju bi vodili profesionalci, otkrila dokumente, doušnike i svedoke koji bi bez sumnje potvrdili ko stoji iza napada na Severni tok, rekao je bivši analitičar CIA.

Džonson je rekao da sa sigurnošću može da kaže da je napad organizovan i finansiran od strane najmanje jedne države.

On je dodao da se potvrda toga sigurno nalazi u poverljivim dokumentima, ali da je moguće da se dokazi možda mogu pronaći i bez pristupa tim informacijama.

-Moja poruka vama danas je jasna: pratite novac. Takođe postavite pitanje: ko ima koristi?, poručio je Lari Džonson.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)