SVI UKRAJINSKI KOMANDANTI VERUJU DA ĆE IZGUBITI RAT: "Rusi pobeđuju u oktobru, a onda ćemo morati da pregovaramo"

Novosti online

29. 04. 2024. u 17:31

RASPOLOŽENjE na frontu, dugom oko 1.500 kilometara, sa ukrajinske strane je izuzetno loše, uprkos vojnoj pomoći koju je poslao Vašington, jer mnogi Ukrajinci više ne veruju u pobedu, izveštava švajcarski list "Blik".

СВИ УКРАЈИНСКИ КОМАНДАНТИ ВЕРУЈУ ДА ЋЕ ИЗГУБИТИ РАТ: Руси побеђују у октобру, а онда ћемо морати да преговарамо

Foto MO Ukrajine

Oružje i municija, koje je nedavno odobrio američki Kongres, vredno je oko 61 milijardu dolara. Evropa može da odahne. Ukrajinske snage bi sada trebalo da naprave čudo protiv Rusa.

"Blik" je razgovarao sa ukrajinskim komandantima na frontu. Svi oni veruju da će Ukrajina izgubiti rat. "Rusi će osvojiti Donbas do oktobra, a onda ćemo morati da pregovaramo", rekao je oficir brigade iz Časovog Jara, koji se predstavio kao Sergej.

Ukrajinski oficiri najčešće navode tri razloga za poraz. Prvi je nedostatak ljudstva. Čak i najbolje oružje je beskorisno bez obučenog ljudstva. Broj boraca se ponegde smanjio i za 30 do 40 odsto.

"Mobilizacija nas neće spasti", kaže Aleksandar, koji je sa svojom brigadom raspoređen u blizini Časovog Jara. "Oni koje sada regrutuju neće biti sa nama pre oktobra, a do tada ćemo izgubiti čitav Donjeck."

U Ukrajini će se od maja primenjivati novi zakon o mobilizaciji. Svi muškarci, uzrasta od 18 i 59 godina, moraju da se odazovu pozivu vlasti. Poljska i Litvanija su obećale da će pomoći Kijevu da vrati vojno sposobne Ukrajince.

Foto: Profimedia

I zatvorenici sada mogu biti pozvani na služenje vojnog roka. Ali, prema rečima Aleksandra, to neće biti dovoljno da zaustavi ruske snage.

Ne možemo da pobedimo Ruse

Tokom Drugog svetskog rata američki predsednik Frenklin Ruzvelt je SAD opisao kao "arsenal demokratije", podseća švajcarski "Blik". Ali, nikakav arsenal neće pomoći Ukrajini da pobedi. Evropa nije održala obećanje dato Kijevu, uključujući i ono o isporuci milion artiljerijskih zrna do proleća 2024. godine. Rusija samo ove godine ulaže 109 milijardi dolara u ratnu industriju.

"Nemamo čime da se suprotstavimo ruskim vojnicima", kaže komandant artiljerijske jedinice u Donjecku, koji se predstavio kao Miroslav. Avioni tutnje nisko nad ukrajinskim pozicijama, jer Ukrajinci ne mogu da ih obore.

Ukrajince posebno muče moćne ruske avio-bombe. Kijevu je neophodna nadmoć u vazduhu. Niko više ne pominje isporuke aviona F-16.

Foto 47th "Magura" Mechanized Brigade

Vojni stručnjak Nil Melvin iz britanskog Kraljevskog instituta potvrđuje ono čega se boje Ukrajinci: "Možemo da usporimo Ruse, ali ne možemo da ih pobedimo."

Imenovanje Aleksandra Sirskog za šefa ukrajinskih oružanih snaga u februaru obeshrabrilo je ukrajinske snage. Sirski, pod čijom komandom su hiljade Ukrajinaca izgubile živote u bici za Bahmut, stekao je nadimak "Koljač".

Nekoliko oficira na liniji fronta govori o novim brigadama koje su poslate na front. Prema rečima komandanata, tri brigade, koje su se pobunile, nedavno su rasformirane, a vojnici su raspoređeni u druge jedinice.

Haotični uslovi u selu Očeretino kod Avdejevke doveli su do toga da su borci 115. brigade napustili svoje položaje bez naređenja, a to je veoma opasna novina u ovom ratu.

Pored ratnog umora na Zapadu, postoji i novi problem za vladu Zelenskog: umor vojnika na frontu na istoku. Kako zaključuje švajcarski list, nikakva pomoć sa Zapada to neće promeniti.

(Rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!