BELORUSI OPTUŽUJU LITVANCE: Finansiraju paravojne snage koje hoće da sruše vladu u Minsku

Novosti online

05. 05. 2024. u 22:11

MINISTAR spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik danas je optužio litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

БЕЛОРУСИ ОПТУЖУЈУ ЛИТВАНЦЕ: Финансирају паравојне снаге које хоће да сруше владу у Минску

Foto: Pixabay

- Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti - rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.

Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći” prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji.

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju. Tihanovsku je beloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zaveru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsećaju RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)