"NOVOSTI" IZ PARIZA Kako je izgledala poseta predsednika Kine Francuskoj - velika ceremonija i srdačan doček Siju

Međunarodna situacija veoma jasno, više nego ikada, zahteva evropsko-kineski dijalog.

НОВОСТИ ИЗ ПАРИЗА Како је изгледала посета председника Кине Француској - велика церемонија и срдачан дочек Сију

Foto: EPA

To je poručio francuski predsednik Emanuel Makron, dočekujući kineskog šefa države Sija Đinpinga. Makron je istakao da je povodom dve glavne svetske krize, u Ukrajini i na Bliskom istoku, ova saradnja odlučujuća.

Kineski predsednik Si Đinping dočekan je danas uz najveće počasti u Jelisejskoj palati gde je s domaćinom Emanuelom Makronom razmatrao trenutno najvažnija pitanja u okviru međunarodnih odnosa, pre svega situaciju u Ukrajini, kao i stanje u pojasu Gaze.

Na sastanku je učestvovala i Ursula fon der Lajen. Bila je to izuzetno važna poseta, kojoj su u Parizu, ali i u Briselu, dali veliki značaj.

Zvanični razlog posete je bio obeležavanje jubileja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Kine. Istovremeno, postojala su nadanja da bi Peking mogao da utiče na Moskvu u vezi s ratom u Ukrajini.  

Kina, kao čvrst straterški partner Rusije, ima i veoma dobre odnose sa Zapadnom Evropom, što je pokazala i dvodnevna poseta Sija Parizu. U ovom delu sveta žele da te odnose sada još više učvrste.

Jedna od važnih tema je i međunarodna trgovina.

- Nalazimo se na istorijskoj prekretnici koja nam nalaže obavezu da prevaziđemo strukturalne teškoće kada se radi o ekonomskoj razmeni – kazao je između ostalog Makron za okruglim stolom i naglasio odgovornost da se stvore pravedna trgovinska pravila za sve.

Tema u razgovorima s Ursulom fon der Lajen bila je i konkurencija oko uvoza kineskih električnih vozila. Šire, radilo se o važnom očuvanju strateškog kinesko-evropskog partnerstva u okviru celokupnog međunarodnog konteksta.

Foto: Goran Čvorović

 

U glavnom gradu Francuske organizovana je velika ceremonija, uz srdačan doček Siju. U Jelisejskoj palati bila je postrojena Republikanska garda, dok je bezbednosti poklonjena ogromna pažnja. Za saobraćaj su zatvoreni čitavi delovi grada, a nisu otvorene ni neke stanice metroa.

Si Đinping učestvovuje na više događaja. U Vojno-memorijalnom kompleksu Invalidi, gde je sahranjen Napoleon, organizovana je smotra trupa, dok su posle popodnevnog davanja izjava u Jelisejskoj palati, za uveče bili predviđeni učešće dvojice predsednika na velikom francusko-kineskom ekonomskom forumu i državnička večera.

U planu je, posle odlaska iz prestonice, za utorak ujutro bio predviđen i zajednički odlazak na Visoke Pireneje, odakle potiče Makronova porodica, što je poseban znak pažnje ukazak visokom gostu.

Crveni tepih na aerodromu

Prilikom jučerašnjeg sletanja u Pariz za sija je na aerodromu postavljen i crveni tepih.

Sliku pogledajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)